Κυριακή, 23 Ιουνίου 2013

Τα δώρα των Φαιάκων

Πλοία που σαν φτερά είναι γρήγορα σαν την  σκέψη το νόημα  τον  στοχασμό των ανθρώπων οργώνουν τις θάλασσες  οι νήες των Φαιάκων.
 η Οδυσσείας 36  τῶν νέες ὠκεῖαι ὡς εἰ πτερὸν ἠὲ νόημα."

Ένας τρίποδας ένα λεβέτι,  καινούργια ρούχα και χιτώνας,  αφροδιτικός χαλκός και απολλώνιος χρυσός,  σίτος και ερυθρός οίνος, το σπαθί του Ευρύαλου  τοποθετημένα στο σεντούκι και το γρήγορο πλοίο των επιγόνων του ΝΑΥΣΙΘΟΟΥ διωγμένων από τους Κύκλωπες  αποίκων από την Υπέρεια  στην Σχερία είναι τα δώρα των Φαιάκων στον  καταδιωκόμενο εξ αιτίας της τύφλωσης του  Πολύφημου Κύκλωπα Οδυσσέα που τον βοηθούν να φθάσει στην ευδείελο  Ιθάκη αν και θα την βρεί τυλιγμένη στην Ομίχλη και την Λεηλασία.
Κάτω από δυο ελαιόδεντρα θα τον ξυπνήσει η σφαίρα, το τόπι  της Ναυσικάς , η Αθηνά εμφανίζεται μετά από μεγάλη απουσία ξανά και τον βοηθά. Η ΑΡΗΤΗ  άρρητη αρετή θα τον εξετάσει εξονυχιστικά  όταν εμπρός της θα βρεθεί   με ρουχά καθαρά τον δρόμο για το ευθύ  νησί να αναζητά.
Ποιοι είναι  οι  Φαίακες σε προσωπικό συλλογικό ιστορικό κοινωνικό επίπεδο κάθε ομηρικής οκτάβας ερμηνευτικά;
Οι ΦΑΙΑΚΕΣ είναι η Φαιά Ουσία του ανθρωπίνου εγκεφάλου, η γρήγορη  σκέψη του που βλέπει στο σκοτάδι και δεν χρειάζεται τιμόνι, η  άλκιμος βασιλική  λογική του , η αρετή  η σύζυγος του και το ταίρι του. Είναι αυτή που τον κάνει  ΑΝΘΡΩΠΟ και συντονίζει το κεντρικό νευρικό σύστημα των νευρώνων. Μέχρι τότε  ο Οδυσσέας συναντούσε τέρατα  γιους θεών, σκύλλες  και χάρυβδες γιατί  αυτά συναντά   το μυαλό του κάθε ανθρώπου μέχρι  να φθάσει στον προτελευταίο σταθμό αλληγορικά.
Σε πρόσφατο ιστορικό επίπεδο  είναι η διακήρυξη των ανθρωπίνων  δικαιωμάτων  και οι επαναστάσεις του 18ου αιώνα, Αμερικάνικη Γαλλλική Ελληνική.
Σε εθνικό επίπεδο στην οδυσσειακή διαδρομή της  Ελλάδας  είναι η επανάσταση του 21 και η διακήρυξη της ανεξαρτησίας της.
Σε κοινωνικό είναι το κοινοβούλιο   όταν λειτουργεί πραγματικά και δεν έχει καταληφθεί  από   άνομους και  υπερφίαλους μνηστήρες καταχρηστικά.
Είναι δύσκολο να φθάσει κανείς στην Φαιακία και να συναντήσει τους  Φαίακες;
Ναι είναι δύσκολο, ο Διογένης αναζητούσε ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ με το φανάρι και δεν έβρισκε εύκολα.
Ανθρώπους που να μην είναι Κίκονες Λωτοφάγοι  Λαιστρυγόνες Σειρήνες  Κύκλωπες....
Δύσκολο ναι αλλά   όχι ακατόρθωτο.
Είναι θέμα ΜΝΗΜΗΣ ιστορικής συλλογικής προσωπικής.
Άλλωστε τι κάνει ο Οδυσσέας όταν ακούει τα τραγούδια του Δημόδοκου;
Θυμάται, ενθυμείται και δακρύζει.
Θυμάται ενθυμίων ποιος είναι τι  είναι  ακούει την ένδοξη ιστορία του και προσπαθεί  να κρύψει τα δάκρυα του κάτω από τον μανδύα του.
Παρουσιάζει την αυτοβιογραφία του  αγορεύοντας στο νησί των  αλκίνοων ανθρώπων  και κάνει την καταγραφή των αξιοσημείωτων γεγονότων της ζωής του συνδέοντας το παρόν το μέλλον και το παρελθόν σε συντετελεσμένο ομηρικό χρόνο.
Ο Δημόδοκος Όμηρος τραγουδά στον αιώνιο χώρο χορό  από τα αλκίνοα ομηρικά παλάτια  τις Ιστορίες ΔΥΝΑΜΗΣ των ΕΛΛΗΝΩΝ .
Όσοι είναι ΟΔΥΣΣΕΙΣ θυμούνται και αναστενάζουν. Όσοι είναι ΦΑΙΑΚΕΣ τον ακούνε μαγεμένοι και τον  βοηθούν, οι υπόλοιποι θα μείνουν ξεχασμένοι σε κάποιο  νησί ανάμεσα στο μη  ΕΙΝΑΙ  και στο ΜΗΔΕΝ.
Όταν ο Οδυσσέας φθάνει στο νησί των Φαιάκων συναντά ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ με φαιά αλκίνοη ουσία.
Τι θα έκανε ένας σύγχρονος ΑΛΚΙΝΟΥΣ νους σήμερα;
Ένας  αλκίνους νους  ενάρετος ,  βασιλιάς στο παλάτι της  δημοκρατίας και της ανθρωπιάς  μαζί με 12 ισότιμους δίκαιους  βουληφόρους  κυβερνήτες  συμφώνως με την ομηρική ιστορία  σε σύγχρονη διασκευή προβαίνει στα εξής χωρίς  να  χρονοτριβεί  πολύ:
 1. Καλεί  τον οδυσσειακό Ελληνικό λαό  σε εθνική  συντακτική συνέλευση  γιορτή.  ΌΛΗ η ιστορία  του να ακουστεί . Με ρούχα κανούργια χιτώνες και  όμορφους μανδύες ιστορικούς και όχι γραβάτες και κοστούμια  ρουχισμούς  σφιχτούς που την αντρική δύναμη, δροτήτα  και αρρενωπότητα κλέβουν  χωρίς δισταγμούς.
2.Βοηθά τους Οδυσσείς, τους δίνει κίνητρα , ψωμί και κρασί, τα καλύτερα μυαλά  του εσωτερικού και του εξωτερικού να επιστρέψουν στην χώρα τους και  μια καινούργια Ιθάκη δίκαια πολιτεία καθαρή  μέσα από την ομίχλη  να αναδυθεί.Η Ελληνική ύπαιθρος να αναζωογονηθεί και με όμορφες πόλεις των 100.000 κατοίκων να διασκοσμηθεί. Κάθε σπίτι και ένα σπαθί στο τοίχο να συμβολίζει  την άλκιμο πυγμή.
3 Αποκέντρωση, πρωτογενής και δευτερογενής τομέας να αναπτυχθεί, και όχι  μόνο τουρισμός καμαρότοι  και καμαριέρες ,  με εσωτερικό χάλκινο νόμισμα ενωτικό. . Είναι ντροπή για ένα διαχρονικό πολεμιστή να σκύβει την μέση του συνεχώς και τυράννους  να εκλιπαρεί.
4.Η πρωτεύουσα  στους  Δελφούς  με τον τρίποδα να μεταφερθεί και η Ελλάδα στο κέντρο του κόσμου να πρωταγωνιστεί γιατί το σκήπτρο της Ιστορίας και της Δόξας από την αρχή που γεννήθηκε ο Χρόνος στα χέρια της  κρατεί. Με λάμψη αγέραστου άκαφτου λαμπερού  χρυσού σε λέβητα  εστίας νοικοκυροσύνης καθαρή..
Υπάρχει άραγε ένας τέτοιος  νους;
Δεν  μπορεί θα υπάρχει. Η Ελλάδα   πάντα  γεννά ό,τι χρειάζεται.
Αφού υπάρχουν οι άλλοι και άπαντες οι χαρακτήρες των Ομηρικών Επών κακοί άσχημοι όμορφοι και καλοί  θα υπάρχουν και οι άνθρωποι  με τα πλοία σκέψη νόημα και στοχασμό ταχύτατα σαν αστραπή. 
Μας ακους ΑΛΚΙΝΟΕ;;;;;;
Είμαστε εδώ στο νησί σου  ναυαγοί χαράματα του καινούργιου αιώνα και απόψε είναι  ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ  στην πύλη του Νότου και του Βορρά από τον τροπικό του Αιγόκερω και του Καρκίνου  και στον  ουρανό τα αστέρια έχουν  γιορτή .

1 σχόλιο:

Αν η γνώση δημιουργεί προβλήματα,
η άγνοια αναμφίβολα δεν μπορεί να τα λύσει