Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

11. Οι Δρόμοι της Ομηρικής Αγάπης


Οι δρόμοι της αγάπης  είναι  διαχρονικώς  ομηρικοί
Κρατούσε κάτι στην παλάμη του χεριού του . Πριν αναρωτηθώ για αυτό τον ρώτησα για την ενεργειακή ροή σε ένα  παγκάκι.
- Αν στους σταθμούς  πλοίων τρένων αεροπλάνων  και λεωφορείων η ενέργεια  ρέει  σε έντονη συγκινησιακή  φόρτιση   ροή αυθόρμητα  και  παρορμητικά  σε ένα παγκάκι πως  κυλά;
-Σταθερά μου λέει αμέσως. Σε ένα παγκάκι σταθεροποιείται το σημείο αντίληψης σε ό,τι  έχει μετακινηθεί  σε κάθετη ή οριζόντια μετατόπιση στροφή. Αν δεν σταθεροποιηθεί  τρεμοπαίζει  δεν  υπάρχει επίγνωση παρά μόνο χαοτικές καταστάσεις  και ανεξέλεγκτη τρέλα πολύ.
Άνοιξε το χέρι του και μου έδειξε ένα  πανέμορφο κρύσταλλο χαλαζία  .
-Πρέπει να είναι πολύ ερωτευμένος  με την συμπαντική δημιουργική πνοή για να είναι τόσο όμορφος μου λέει. Η έλλειψη του έρωτα  κάνει πολύ άσχημους τους ανθρώπους  και είναι τόσο εμφανής πια.
Αλλά αν  ο έρωτας  ζει και είναι  γιος του Πόρου και της Πενίας, η αγάπη τίνος κόρη είναι με ερωτά.
-Αφού είναι κόρη, μόνο ενός νου καθαρού μπορεί να είναι και σοφού, του Νου και της Σοφίας , απαντώ  με κρίσης και διάκρισης  μυαλό  χωρίς  να χρονοτριβώ.
Του άρεσε. 
-Ναι δεν θα μπορούσε  μου είπε να ήταν αλλιώς. Η αγάπη  είναι η ένωση, το ζευγάρωμα, η ζεύξις, η σύζευξη ιδεών ανθρώπων πουλιών δελφινιών  αστεριών στο αιθερικό ενεργειακό επίπεδο και στο φυσικό υλικό. Είναι η ομοιότητα των πυρηνικών δυνάμεων που πελάζουν αλλήλοις και η έλξη των ετερωνύμων που αλληλοσυμπληρώνονται εναντίοις. Είναι ο σφοδρός  έρωτας του Νατρίου για το Χλώριο που φτιάχνει το άλας και η αυτάρκεια των ευγενών μοναχικών  αερίων  με συμπληρωμένες τις ανάγκες τους στην εξωτάτη στοιβάδα των ομηρικών τροχών τους.
Όμως αν ο  έρωτας είναι πάντα αντάρτης επαναστάτης   στην εξωτερίκευση του διεκδικητικά  η αγάπη πιο εσωστρεφής πως  τεκμηριώνεται   αποδεικτικά, με ερωτά ανιχνευτικά.
-Χρειάζεται αποδεικτική τεκμηρίωση η αγάπη,  ερωτοαπαντώ προσπαθώντας να κερδίσω χρόνο για να το σκεφθώ.
-Οπωσδήποτε συνεχίζει και κύριο αποδεικτικό στοιχείο είναι η Ελευθερία και όχι η υπεκφυγή  ή η πολυλογία. Αγάπη χωρίς ελευθερία και γνώση χωρίς νηφαλιότητα είναι άχρηστα  συναισθήματα  και επικίνδυνα.Πρέπει να είσαι  ζεστά στην αγκαλιά και  ελεύθερα  στην αγάπη κάποιου  χωρίς να ξεπαγιάσεις στην αδιαφορία και χωρίς να πνιγείς  σε μια ελώδη   νοσηρή   χρησικτησία. Το κυριότερο να μπορείς να φύγεις αν  θέλεις και για τους λόγους που θέλεις να φύγεις.
Ο  κυδάλιμος Μενέλαος, όταν  ο Τηλέμαχος αποφάσισε να φύγει βιαστικά  δεν τον εμπόδισε , τον ξεπροβόδισε με δώρα και ενδιαφέρον στοργικά .Η Πηνελόπη δεν προσπάθησε να κρατήσει τον Οδυσσέα κοντά  της με κανένα γυναικείο συναισθηματικό εκβιασμό  κατανοώντας την αδήριτη αναγκαιότητα αυτής της απόφασης για τον ομηρικό σκοπό. Ο Κύκλωπας έκλεισε  τον Οδυσσέα και τους  συντρόφους  στη σπηλιά εμποδίζοντας την έξοδο βάρβαρος  τυφλά. Ο Τηλέμαχος ζήτησε από τους μνηστήρες να φύγουν στην συνέλευση της Ιθάκης και ο ίδιος ο Οδυσσέας συμβούλεψε τον Αμφίνομο να αποχωρήσει αλλά δεν εισακούστηκε από Αντίνοους και Ευρύμαχους.
Καταλαβαίνεις μου λέει πως  έχει μεγάλη σημασία πως   χαιρετάς αποχαιρετάς  κάποιον ή κάτι  αλλά είναι πολύ σημαντικό πόσο μένεις κάπου  σε κάτι ,γιατί μένεις και  γιατί φεύγεις.
-Κατάλαβα του λέω γιατί ο Οδυσσέας  επιστρέφει στην Πηνελόπη  και  γιατί φεύγει και δεν μπορεί να μείνει σε καμιά Κίρκη   Καλυψώ  Ναυσικά  σε ανόητες  αγάπες  που τον πολιορκούν  στενά.
Γιατί είναι πάντα  ελεύθερος στην  αγάπη  του αυτή.

Χαμογέλασε κοιτώντας τον κρύσταλλο σε απόχρωση Ιουλίτας διαφανή.
 Στο βάθος το μπλε  μιας θεάς  όμορφης ουρανίας  σε ενδελέχεια κρυσταλλική οργάνωση μορφή
και μια αύρα  φύσηξε εσπερινή...

1 σχόλιο:

  1. ΑΓΑΠΗ είναι
    να επωάζεις ένα Ωό Φάνητος Έρωτος Δημιουργό
    σε έκρηξη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ συμπαντική
    με μποέμ σκοπό
    L'amour est un oiseau rebelle

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν η γνώση δημιουργεί προβλήματα,
η άγνοια αναμφίβολα δεν μπορεί να τα λύσει