Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

7. Το Λυκόφως των Ομηρικών Συναισθημάτων


Ο ήχος είναι η αίσθηση που προκαλείται λόγω της διέγερσης των αισθητηρίων οργάνων της ακοής από μεταβολές πίεσης του ατμοσφαιρικού αέρα. Αυτές οι μεταβολές διαδίδονται με τη μορφή ηχητικών κυμάτων. Ο ήχος παράγεται όταν μια ηχητική πηγή ταλαντώνεται , δηλαδή κάνει παλμικές κινήσεις.Τα ηχητικά κύματα παράγονται από σώματα που εκτελούν μηχανικές ταλαντώσεις (δονήσεις), και επομένως χαρακτηρίζονται ως μηχανικά κύματα (ελαστικότητας) που μεταφέρουν μηχανική ενέργεια. Ο ήχος διαδίδεται στα στερεά, στα υγρά και στα αέρια σώματα και δεν  διαδίδεται στο κενό. Ο ήχος διαδίδεται πιο γρήγορα στα στερεά, λιγότερο γρήγορα στα υγρά και ακόμη πιο αργά στα αέρια. Και αυτό γιατί  τα μόρια των στερεών βρίσκονται πιο κοντά απ' ότι στα υγρά και στα αέρια.

-Έτσι μεταδίδεται, μου είπε ο ήχος των σκέψεων μας και των προβολών  τους  που είναι  ο λόγος  μας  γραπτός ή προφορικός. Τα ίχνη  της διανόησης  του έλλογου όντος στο  αέρινο βασίλειο του Ερμή.
Όμως για να σκεφτούμε  χρειάζεται  πρώτα να υπάρχουμε  ως έμβια όντα,  όπως  συμπεραίνει  ο  Ντεκάρτ  και η  ζωή  αρχίζει  με το πρώτο κολύμπι μας σε μια υγρή μήτρα μετά το ζυγωτό,  στο νερό όπως υποστηρίζει  ο   Θαλής. Η συνείδηση  ξεκινά  με την σύλληψη όταν γεννιέται  ο  Απόλλων  πνεύμα φωτιά και στερεώνεται στην Δήλο  νησί και  η ενέργεια μετατρέπεται  σε ύλη γη των γονικών  γαμετών την πρωταρχική.
Με την   έξοδο από την κοσμική μήτρα της αντίληψης  αρχίζει  το ταξίδι της  συνείδησης  με στόχο και προορισμό  την αυτοσυνείδηση,  με  όχημα μέσον το συναίσθημα νερό  και πλοίο βάρκα το μυαλό.  Το 70 %   της Γης και του ανθρωπίνου σώματος αποτελείται από υγρά και νερό και αποδεικνύεται  «πόσο συναισθηματικά όντα»  είμαστε  και με κοίταξε με τρόπο σκανδαλιάρικα  υπαινικτικό.
Ένιωσα λίγο άβολα και  προσπάθησα να υπερασπίσω την έννοια και την λογική του συναισθήματος λέγοντας πως υφίσταται σαν πρωταρχική αρχέγονη  βάση ενστικτώδης ακόμη και στα ζώα ή στα φυτά.
Συμφώνησε  μαζί  μου  και συμπλήρωσε  πως στα ζώα και τα φυτά ακόμη,  το συναίσθημα νερό  είναι πάντα αρχέγονα ωκεάνεια  καθαρό γιατί ποτέ δεν μπερδεύεται με το μυαλό. Μόνο ο άνθρωπος έχει μυαλό νου  και  αυτό είναι το δράμα του,  η οδυσσειακή βασανιστική  διαδρομή του  προσπαθώντας να κατανοήσει  τον κόσμο και τον εαυτό του  κουβαλώντας τις ανάγκες ενός  ζώου  και το μυαλό ενός  νοήμονος ανθρώπου.Τα ζώα ζουν σύμφωνα με την φύση τους  γεννούν κυνηγούν  τρέφονται αναπαράγονται συναισθάνονται αλλά ποτέ δεν απορούν δεν ερωτούν  δεν ερωτεύονται , δεν σκέπτονται ,  γιατί  δεν διαθέτουν ατομική συνείδηση μόνο συλλογική  . Γι΄ αυτό και δεν έχουν μέτωπο, δεν έχουν την φλόγα του ανθρωπίνου Πνεύματος  πρόκληση και λύτρωση μαζί.
Παρ όλο το Πνεύμα που έχει ο άνθρωπος   το περισσότερο μέρος της  ζωής του θα το περάσει σε υδάτινους  σταθμούς στέκια και   παγίδες νησιά στην φυσική διαμάχη νερού και πυρός, συναίσθημα και φωτιά. Βάλτη , έλη, λίμνες  ποταμοί     θάλασσες ωκεανοί δακρύων, άγρια κύματα  προσδοκιών συναισθημάτων αναγκών και ο Ποσειδών κυρίαρχος των υδάτων να  βουλιάζει όλα τα καράβια του νου σε ανελέητο  διωγμό. Αν καταφέρει κάποια στιγμή να φθάσει σε ένα νησί αυτό που απομένει είναι ένα συναίσθημα  απολύτως όπως ο νους του, κρυστάλλινο  διαυγές   αποστασιοποιημένο αποσταγμένο νερό.
Αυτό με ανησύχησε   και δεν το έκρυψα.
-Εννοείς, πως όταν ο πολεμιστής φθάνει στην Ιθάκη  δεν έχει  συναισθήματα;
-Εννοώ ,μου απαντά, πως  ο πολεμιστής αποφεύγει να έχει τα συναισθήματα που τον βολεύουν  και τον  συμφέρουν γιατί δεν καταδέχεται ούτε την μαστροπεία ούτε την ζητιανιά. Αυτό που έχει είναι ένα καύσιμο υλικό  συναισθηματικό,  που το  έχει περάσει το έχει σφυρηλατήσει από φωτιά γη αέρα και νερό και είναι τόσο ισχυρό που κινεί του Χωροχρόνου τον Τροχό με παλμικές δονήσεις ομηρικών κυμάτων  ακόμη και στο αιθερικό κενό.
Αλλά οπωσδήποτε συνεχίζει αυτή είναι μια συναισθηματική ερώτηση  που μια συναισθηματική γυναίκα θα ανησυχούσε και θα  την έκανε και σπανίως ένας άνδρας.
-Το  διαχωρίσεις σχεδόν  "ρατσιστικά" , του ανταπάντησα σχεδόν επιθετικά.
-Το διευκρινίζω  απλώς ενεργειακά,  είπε   ήρεμα και απαλά. Η γυναίκα έχει μια κοιλότητα να συγκρατήσει  το νερό , την μήτρα της , αρκεί να μη  το αφήσει να την πνίξει ή να το στερέψει, ο άνδρας  πρέπει να ταξιδέψει για να το γνωρίσει, δεν το ξέρει και  χρησιμοποιεί την κοιλότητα του κεφαλιού του για να το κατανοήσει τις περισσότερες φορές ανεπιτυχώς.
Οι υπερβολές  και οι ελλείψεις και οι ανικανοποίητες ανάγκες λειψυδρίας στις γυναίκες προκαλούν τις υστερίες και στους άνδρες  την  υπερβολική βίαιη συμπεριφορά και κακοποίηση γυναικών και παιδιών, ειδικά στο μεταβατικό στάδιο της αλλαγής  των ορμονών όλων των ηλικιών.
Η ευφυής συνεργασία απαιτεί η γυναίκα να έχει μυαλό για να μπορεί να βοηθήσει ένα άνδρα  σωστά και ο άνδρας να έχει καρδιά για να δύναται να την υπερασπίσει αποτελεσματικά.
Με αυτό τον  τρόπο  υπάρχει ροή  ενέργειας  στα 4 στοιχεία και  ισορροπία  αρμονικά.

Ισορροπία σε λεπτά  ακροβατικά σχοινιά....σιγομουρμούρισα  σχεδόν  ποιητικά.

2 σχόλια:

  1. Ισορροπία
    Στην χώρα των κληρικών απαγορεύονται τα συναισθήματα
    όμως εσύ
    περπάτησε απαλά να μην ποδοπατήσεις τα όνειρα μου

    ...διαβάζει ο πρωταγωνιστής της ταινίας
    σε ένα ποίημα βιβλίο απαγορευμένο της ιστορίας

    Equilibrium

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ισορροπόντας σε λεπτά ακροβατικά σχοινιά...ακροβάτες και χορεύτριες του ονείρου,στην άκρη της αβύσσου και του απείρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν η γνώση δημιουργεί προβλήματα,
η άγνοια αναμφίβολα δεν μπορεί να τα λύσει