Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Υπερρεαλιστικός Όμηρος

ΕΚΣΤΑΣΗ” ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΗΛΙΑΔΗ
Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΚΝΟ ΤΟΥ  FLEMISH SCHOOL 
   Musee d’Art et d’Archeologie,Moulins, France

Ο Μαγικός Ρεαλισμός του Ομήρου


Είναι τα Ομηρικά Έπη μια Αλληγορία Μυθιστορίας με ιστορικές αναφορές ή είναι μια κυριολεξία;  Περιγραφή ανθρωπίνων ιδιοτήτων για πρόσωπα ανθρώπους και θεούς.
Τα Ομηρικά Έπη δεσπόζουν στην παγκόσμια σκηνή του Πνεύματος, της λογοτεχνίας της ποίησης της μυθιστορίας με τον μαγικό υπερρεαλισμό  μιας ακαταμάχητης  Δημιουργικής Σκέψης περιγραφής καταγραφής όλων  των ανθρώπινων χαρακτήρων  προβλημάτων  και λύσεων της  ανθρώπινης ύπαρξης και ζωής στο άεναον  γίγνεσθαι της Ιστορίας.
Πόσο ορθολογιστής είναι ο Όμηρος, πόσο μεταφυσικός πόσο ιστορικός πόσο ευσεβής  και  πόσο σουρεαλιστής;
Ο ορθολογισμός  ανήκει στη δεξιά πλευρά του ανθρώπου  την ύλη , την λογική, την μετάφραση της ενέργειας   και είναι το ένα  μέρος  του  ανθρωπίνου εγκεφάλου, το άλλο δεν είναι. Ανήκει  στο  «ΕΙΝΑΙ » των Όντων όπως αναρωτήθηκε ο  Χάιντεγκερ με όλες  τις υπερβολές του στο σημαντικό έργο του « Εισαγωγή  στην μεταφυσική» για την οποία οι σπουδαίοι  προγόνοι μας  γνώριζαν και  κατείχαν  σπουδαίες γνώσεις  . Η καινούργια κβαντική φυσική ίσως δώσει μια απάντηση στις μεταφυσικές του ανησυχίες μαζί με την θεωρία παιγνίων και πιθανοτήτων στην μεταομηρική εποχή.
 Ο σουρεαλισμός είναι ένα παράθυρο, μία αλληγορία μέσα από το οποίο οι ποιητές κοιτάζουν την μεταφυσική και τις απόρροιες ενός αετού χωρίς να καούν. Το σύμπαν στην βασική του δομή είναι καθαρή ενέργεια για να μιλήσουμε με όρους φυσικής . Αυτό που βλέπουμε είναι, αυτό που μεταφράζουμε με τα προγράμματα που διαθέτουμε και « τα γυαλιά»  που φοράμε.  Η  ύλη μετατρέπεται σε ενέργεια και η ενέργεια σε ύλη. Τίποτα δεν μπορεί να  χαθεί  σε αυτή την  διαδρομή και μετατροπή.
Η αντιληπτική ικανότητα ενός ανθρώπου, η αντίληψη του είναι αριστερόστροφη και δεξιόστροφη, αναλόγως αν η γνώση  είναι άμεση ή έμμεση. Σιωπηλή ενορατική ή λογική ορθολογιστική.
Η ένωση τους δε στο μέσον της γης  ή  του εγκεφάλου   σε ευφυή συνεργασία  ,  τα μέγιστα μας  ωφελεί. Το "δεξιά και αριστερά" δεν έχει κομματολογική χροιά αλλά  νευρολογική αφού αναφέρεται στο αριστερό και δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου και στις αντιληπτικές τους ικανότητες εκατέρωθεν   καθώς και στην πολικότητα των ηλεκτρικών και μαγνητικών ενεργειακών πεδίων. 
Σουρεαλισμός ή  υπερρεαλισμός; 
Ο υπερρεαλισμός ή σουρρεαλισμός, από τις γαλλικές λέξεις sur (επάνω, επί) και réalisme(ρεαλισμός, πραγματικότητα). Άρα θα πρέπει να  το λέμε «πάνω ή πέρα από την πραγματικότητα» κατά το Ελληνοπρεπές και είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο  πως οξύνει την αντίληψη και διευρύνει το πνεύμα.
Ποια είναι η διαφορά του ρεαλισμού από τον υπερρεαλισμό; 4 γράμματα, (υ,π,ε,ρ); Όχι, 2 γράμματα είναι η διαφορά. Ήτοι ως και ωσαν,  (α,ν). 
Ως παιδί είναι κυριολεξία, ρεαλισμός.
 Ωσάν, σαν  είναι παρομοίωση μεταφορά σουρεαλισμός. 
 Ο Όμηρος το χρησιμοποιεί κατά κόρον στις ομηρικές του παρομοιώσεις.
Μόνο ένα παιδί μπορεί να δει τα ανύπαρκτα ρούχα του αυτοκράτορα και να το πει. Πρέπει να θυμηθούμε πως βλέπαμε τον κόσμο όταν ήμασταν παιδιά, όταν  δεν είχαμε εγκλωβιστεί στην σοβαροφάνεια τον δογματισμό την κοινοτυπία την ρουτίνα τις συνήθειες  και τον τυπολατρισμό. Άλλωστε ο  Όμηρος  ξεκινά  την σκέψη του με την α ραψωδία της  Οδυσσείας, με ένα παιδί, τον Τηλέμαχο, στην Τηλεμαχία.
Πλοία που  ωσάν φτερά είναι γρήγορα, ωσάν την  σκέψη το νόημα  τον  στοχασμό των ανθρώπων οργώνουν τις θάλασσες  οι νήες  των Φαιάκων.
 η Οδυσσείας 36
Με διάθεση αυτοπροσδιορισμού θα έλεγα πως μία από τις βασικές μου αρχές είναι να μη γίνομαι κακοπροαίρετη και αφήνω τον χρόνο   σαν το μέγα δικαστή και καλλιτέχνη σε κάτι ή κάποιον να αποδείξει την καλή ή την κακή του πλευρά. Αποφεύγω   να  διακατέχομαι από σύνδρομα συνωμοσιολογίας  θρησκοληψίας  στείρας  προγονολατρείας  κομματοσωτηρίας και άλλων τινών  συνδρόμων.Λατρεύω τον σουρεαλισμό εφ΄ όσον ορίζεται ρητά  ως έτσι  με πρώτο μεγάλο σουρεαλιστή τον ΄Όμηρο Ποιητή μας.

«Όλοι μιλούν για ορθολογισμό σε ένα  κόσμο τόσο ανεξέλεκτα τρελό.»

Δυστυχώς ή ευτυχώς  ο κόσμος δεν είναι μόνο ορθολογικός  διαφορετικά δεν θα υπήρχαν τόσοι πολλοί  ιδεαλιστές, θρησκευόμενοι,  θρησκευτές,    και ονειροπόλοι  ρομαντικοί  συγγραφείς  και ποιητές. Αγαπώ τους  ονειροπόλους ,τους αθεράπευτα ρομαντικούς,  τους  ανορθολογικά τρελούς τον Όμηρο τον Αλέξανδρο τον Λεωνίδα τον   Κολοκοτρώνη  και σας όλους μαζί γιατί είναι σίγουρο πως κάτι μέσα στο αίμα  μας κυλά από  μια  φλόγα  αυτή   που έχει υψωθεί σε αυτό τον  μεσογειακό τόπο, το μέσον της γης
 από τα χρόνια τα παλιά.
Όποιος και να ήταν ο Όμηρος ό,τι και να ήταν, επειδή και τα ελάχιστα λόγια γραπτά ή προφορικά προδίδουν τα βάθη της καρδιάς  έζησε ως κυνηγός πολεμιστής και μίλησε ως ονειρευτής ποιητής.
Είμαστε οι επιλογές μας. Είμαστε ό,τι γράφουμε, ό,τι λέμε αλλά και ό,τι σκεπτόμαστε και ο κόσμος γύρω μας , Η πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα αυτών  των απορροιών. Εμείς τον δημιουργούμε εμείς τον συντηρούμε εμείς τον υποστηρίζουμε, εμείς τον καταστρέφουμε με τον τρόπο που σκεφτόμαστε που μιλούμε και γράφουμε.
Όλα είναι  ΣΚΕΨΗ και Όλα είναι ΔΡΟΜΟΣ αρκεί να είναι ένα μονοπάτι με καρδιά για να μας κάνει ευτυχισμένους.

Σας ασπάζομαι Αστραία

Καιρός  ίσως για ένα υπερρεαλιστικό μανιφέστο  "πάνω ή πέρα από την πραγματικότητα".
"Τρισμακάριστε λαέ των Ελλήνων! Τι δύναμη θα είναι για σας η δύναμη του Διόνυσου αν ο θεός της Δήλου κρίνει αναγκαίο να μεταχειρίζεται τέτοιες γητειές για να γιάνει πάνω σας την διθυραμβική σας μέθη. Και ένας αθηναίος γέροντας θα απαντούσε στηλώνοντας πάνω του το υπέροχο βλέμμα του Αισχύλου: Πόσο θα υπέφερε αυτός ο λαός για να μπορέσει να γίνει τόσο ωραίος" !  Και τώρα συντρόφεψε με στην τραγωδία και έλα μαζί μου να θυσιάσουμε στο βωμό των δύο θεοτήτων.» «Νίτσε «η γένεση της τραγωδίας» και ο αντιπενθεϊκός αντιεξουσιαστή Διόνυσος στις Βάκχες με δύο  Ήλιους στον ουρανό.
 Στην συνείδηση, τον Απόλλωνα και  στον Διόνυσο, την διονυσιακή τρέλα, συγκάτοικοι και οι δυο στους Δελφούς.
Και τώρα συντρόφεψε με,  ποιητή
  σε ένα σουρεαλισμό  χωρίς όρια  και έλα μαζί μου  στην πέρα πάνω μέσα  πραγματικότητα στην  Πολιτεία την Ομηρική.

Για ένα υπερρεαλισμό χωρίς όρια!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν η γνώση δημιουργεί προβλήματα,
η άγνοια αναμφίβολα δεν μπορεί να τα λύσει