Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Ηφαιστειακές Αντιλήψεις



 Costantino Cedini - 
Venus und Mars werdem im Netz überrascht


ΗΦΑΙΣΤΟΣ  σε θέσεις αντιληπτικότητος

Ο Αρχιτέκτων Μηχανολόγος  του Ολύμπου
Ο Τεχνίτης Ήφαιστος που φέγγει 
 και εκ του αφανούς εξάγει το Πυρ.
Ο Ήφαιστος, ο ανθρώπινος θεός  πρωταγωνιστεί   σε χαρακτηριστικές σκηνές στην Οδύσσεια και την Ιλιάδα, δημιουργός του πυρός, κατασκευαστής όπλων μηχανών ανακτόρων  και θεϊκών δώρων.'Εφτιαξε παλάτια μηχανές, όπλα δίχτυα αλλά το σπουδαιότερο επίτευμα του είναι η έξοδος της Αθηνάς Σοφίας από την βαριά κεφαλή του Διός με ένα σφυρί βαρύ προέλευσης ηφαιστειογενούς.Όσοι υποψήφιοι ολύμπιοι αρχηγοί  αισθάνονται το κεφάλι τους βαρύ  να προσέλθουν παράταυτα  στου κλυτοτέχνη την αρωγή.

Τα δίχτυα του Ήφαιστου, θ  Οδυσσείας

Ο Δημόδοκος τραγουδά τους έρωτες του Άρη και της Αφροδίτης και την επ’ αυτοφώρω σύλληψή τους από τον απατημένο σύζυγο, τον Ήφαιστο : Αόρατα χρυσά δεσμά είχε βάλει στο συζυγικό του κρεβάτι κι όταν παγιδεύτηκαν οι παράνομοι εραστές, κάλεσε τους υπόλοιπους θεούς ως μάρτυρες του παθήματός του. Μόνο αποτέλεσμα όμως ήταν τ’ ασυγκράτητα γέλια των θεών (ἄσβεστος δ᾽ ἄρ᾽ ἐνῶρτο γέλως μακάρεσσι θεοῖσι, θ 326).


Η σκηνή στου Αλκίνου , Λευκού   Νου,  το νησί είναι  έντονα    διαυγής.  Ο  13ος βασιλιάς  των Φαιάκων καλεί τον  Δημόδοκο να δώσει στον ΔΗΜΟ του  όλες τις θέσεις αντιληπτικότητος  σε ΔΙΧΤΥΑ –ΚΛΕΙΔΙΑ για να συλλάβει με το μυαλό του τον Άρη και την Αφροδίτη, τον  Νείκο και την Φιλότητα , ένωση και  διαχωρισμό, εκεί που πλαγιάζουν ερωτικά, την δύναμη τη γνώση την ομορφιά επιβεβαιώνοντας την  ομηρική ρήση:
Ό,τι αγαπούμε ή μισούμε δεν είναι παρά μόνο η αντανάκλαση του νου μας  σε ΘΕΣΕΙΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ και ουσία ΦΑΙΑ που μόνο ο  ΗΛΙΟΣ το φως της αυτοσυνείδησης μπορεί να  ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ και να  ΟΡΑ.
Γιατί   η Αφροδίτη τον Ήφαιστο απατά;
Γιατί  και ο ΖΕΥΣ ο άρχων του Ολύμπου στην Ήρα πάντα δεν μένει  κοντά.
Διότι ο  άρχων ΝΟΥΣ του ανθρώπου ερωτεύεται νέες ιδέες  όμορφες παρθένες και μαζί τους  όμορφα γεννά παιδιά. Η δε πανέμορφη κόρη του, τους πολεμιστές αγαπά και αυτοί μαζί της ηρεμούν και ξεκουράζονται  και ενώνονται σε θέση έρωτος αρμονικά.
Όμως ο  πυρουργός και της φωτιάς του πνεύματος ο  ηφαιστειακός δημιουργός,ο δεύτερος  Ήλιος στο κέντρο της Γης  πρέπει να τους πιάσει να τους συλλάβει  για ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ  την ΑΝΤΙΛΗΨΗ  και με το ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ να συνδεθεί.
ΟΙ θεές από αιδώ, ντρέπονται και αποχωρούν  γιατί η σιωπηλή  θηλυκή γνώση τα γνωρίζει αυτά πολύ καλά και αποσύρεται σεμνά και διακριτικά. Ο αρσενικός Λόγος , ο Ερμής όμως μένει ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ και χαμογελά και επιθυμεί στην θΕΣΗ  αυξημένης αντίληψης να βρεθεί  πλησίον και στενά. 
Ο θεός του φέγγους ζητάει τα λύτρα , που είναι η κατανόηση από τον ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ και ο Ποσειδών που είναι η έμπνευση αναλαμβάνει να εγγυηθεί.
Το νησί των Φαιάκων, ο προτελευταίος σταθμός του Οδυσσέα πριν  στο Ιθύ νησί μεταβεί.  Είναι πολύ δύσκολος και σημαντικός παρ ΄όλο που δεν φαίνεται από την πρώτη στιγμή. Ο κάθε σταθμός λειτουργεί σε οκτάβες ανοδικά με τις δυσκολίες και τα δώρα που φέρει στης γνώσης τον ταξιδευτή.
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Οδυσσέας ξεκινούν από την απόβαση του  στην ακτή,  σημαδεύεται δε από το γδάρσιμο  στο πόδι του. Η Αρήτη ΑΡΕΤΗ τον εξετάζει εξονυστικά και διαπιστώνει πως είναι ΕΝΑΡΕΤΟΣ και τα ρούχα της φορά.
Ο Δημόδοκος τραγουδά και του θυμίζει την κυτταρική ΜΝΗΜΗ την παλιά. Αρχίζει να ΕΝΘΥΜΕΙΤΑΙ . Ο Αλκίνοος τον παρατηρεί και ο ίδιος  αυτοπαρατηρείται  σε βαθιά αυτοκριτική  στην αγόρευση του   στο νησί των  Φαιάκων  την ανακεφαλαιωτική, στο ΔΙΗΝΕΚΕΣ  του ΑΕΤΟΥ κατάθεση στα πόδια του ΣΚΟΠΟΥ που του γνέφει με το βλέμμα του Ποιητού.
Ο Οδυσσέας κάνει την ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ του την προσωπική και ο Όμηρος Δημόδοκος τη συλλογική.
Ο Ποσειδών πληρώνει το αντάλλαγμα, το αντίτιμο στις  συλλογικές ανόργανες  υπερσυνειδήσεις   και ο Ήφαιστος αποχωρεί ικανοποιούμενος με την προσωπική.
Πως λύνονται τα δίχτυα και τα δεσμά του Ομήρου  Φανερωμένου Ποιητή εκεί που μας πιάνει να ερωτοτροπούμε με τον πόλεμο και την ειρήνη του ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ;
Μα …με την Ερμηνεία του παρόντος Ερμή που χαμογελά μαζί με την Λύρα του  αοιδού τραγουδιστή  και τον Ποσειδώνα που  για χάρη του συναινεί.

Τα σημεία της αντίληψης  διακρίνονται και στον Ομφαλό των Δελφών γιατί όλα τα ενεργειακά πεδία περνούν από το σημείο συναρμολόγησης της αντιληπτικότητος που είναι ο Απόλλων η συνείδηση και η καρδιά. Όταν αντιλαμβάνεται κατανοεί την αλληγορία και την παραβολή και παίρνει πίσω ό,τι της ανήκει χωρίς να χρονοτριβεί.


Αστραία , Αύγουστος  2014 , 8


Φωτογραφία
 Hephaistos überrascht Aphrodite und Ares,
 Fresko-Entwurf zu den Hymnen des Homer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν η γνώση δημιουργεί προβλήματα,
η άγνοια αναμφίβολα δεν μπορεί να τα λύσει