Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Υπέροχος κ. Λοκ



"Η μόνη άμυνα εναντίον του κόσμου είναι η βαθιά γνώση για αυτόν".Τζων Λοκ
Τον υπέροχο κ. Λοκ, τον ανακάλυψα σε ηλικία 17 χρονών μέσα από ένα απλό σχολικό βιβλίο φιλοσοφίας. Με συνεπήρε το θέμα και ο φιλοσοφικός εμπειρισμός και έκανα μια εργασία, μελέτη που έδωσα στον φιλόλογο της τάξης  μου να την εξετάσει.
Τη διάβασε έκπληκτος και με κάλεσε στο γραφείο των καθηγητών να με ρωτήσει ποιες ήταν οι πηγές της  εργασίας και πως ήταν εξαιρετική, δεδομένου του γεγονότος,  πως θα ακολουθούσα θετική κατεύθυνση και όχι θεωρητική.
Του απάντησα πως δεν υπήρχαν άλλες πηγές πέρα από τις δυο τρεις σειρές του σχολικού βιβλίου. Απλώς κάθισα και σκέφθηκα  για το θέμα που μου άρεσε.
Η μετέπειπα συζήτηση μας στράφηκε γύρω από την απόφαση μου να ακολουθήσω θετική κατεύθυνση και αν ήταν σωστή.
Η συμβουλή του ήταν πως η φιλοσοφία ταίριαζε περισσότερο στο ελεύθερο πνεύμα της σκέψης μου, από τα μαθηματικά  και τη φυσική.
Του είπα πως οι μεγάλοι φυσικοί επιστήμονες ήταν πρωτίστως   παρατηρητές φιλόσοφοι. Πρώτα σκεπτόταν, οραματιζόταν και  μετά φτιάχνανε  τις εξισώσεις προσπαθώντας να κατανοήσουν και τις δυο πλευρές της εξίσωσης.
Είχα τη γνώμη πως η λύση προηγείται του προβλήματος.
Βρήκε τον τρόπο σκέψης μου ιδιαίτερο, ανατρεπτικό  και ανορθόδοξο, αλλά βεβαιώθηκε πως ήμουν στον δρόμο το σωστό, για το επαγγελματικό προσανατολισμό.
Ο Λοκ  με απασχόλησε γιατί με απασχολούσε το θέμα της γνώσης.
Υπήρχε απριόρι γνώση  ή είναι θέμα εμπειρίας της ψυχής σε μια τάμπουλα ράζα, ένα λευκό χαρτί;;;
Τι εγγυήσεις μας δίνει η γνώση;
Πως ξέρουμε τι ξέρουμε;
Υπάρχει βεβαιότητα;
Πως ξέρουμε αν κάτι είναι σωστό ή λάθος;
Τα χρόνια που θα ακολουθούσαν θα ερευνούσα το θέμα και τα ερωτήματά του , διαβάζοντας όχι μόνο διάφορα βιβλία, αλλά δοκιμάζοντας του νου τα εργαλεία στην πράξη και μια  χειρωνακτική δράση.
Τι θα έλεγα σήμερα στον χαρισματικό κ. Λοκ αν τον συναντούσα;
Θα του έλεγα πως έχει ένα υπέροχο μυαλό. Πως ναι η εμπειρία είναι σημαντική, οι αισθήσεις  μας είναι μέσον της γνώσης μαζί με την 6η , την ενορατική, πως γράφονται πάνω σε ένα χαρτί, που δεν είναι λευκό, αλλά γαλάζιο και πως θα πρέπει να συνομιλήσει με τον Χούσερλ για την φαινομενολογία και την πηγή, αναστέλλοντας ότι έχει διδαχθεί σε  περιβάλλον κοινωνικής διαμόρφωσης με σκέψη περιοριστική.
Θα του έλεγα επίσης, πως  ο  Όμηρος είναι  μεγάλος εμπειριστής ποιητής,  μέσα από τις καταπληκτικές εμπειρίες των Ομηρικών Επών, πήγε στη  ΠΗΓΗ και έγραψε με τα χέρια του Ερμή τις γαλάζιες ραψωδίες του στα γαλάζια κύματα της συμπαντικής ψυχής.
Και επειδή  τα πνεύματα συναντιούνται πέρα από τον χώρο και χρόνο  των αισθήσεων , οι τόνοι μένουν για να μας θυμίζουν τον τονισμό οπλισμό των  αρχικών λέξεων και  εκφωνήσεων.

"Πάντα πίστευα ότι οι πράξεις των ανθρώπων είναι οι καλύτεροι εκφραστές των σκέψεών τους"Τζων Λοκ
Και εγώ το ίδιο...
Αστραία

17 09 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν η γνώση δημιουργεί προβλήματα,
η άγνοια αναμφίβολα δεν μπορεί να τα λύσει