Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Η Ελληνίδα Φιλόσοφος


Υπατία

Η Υπατία  ήταν Ελληνίδα φιλόσοφος, αστρονόμος, αστρολόγος, συγγραφέας, εφευρέτης  και μαθη ματικός, διευθύντρια της βιβλιοθήκης  στην Αλεξάνδρεια. Δίδαξε φιλοσοφία και αστρονομία στην Αλεξάνδρεια, όπου και δολοφονήθηκε από όχλο που αποτελούνταν από φανατικούς χριστιανούς.

Τι ήταν πραγματικά η Υπατία;
Η Υπατία ήταν απλώς ένας άνθρωπος της γνώσης
Ένας άνθρωπος της γνώσης είναι απλά, ένας άνθρωπος ερωτευμένος με τη γνώση.  Θέλει να  ξέρει, να γνωρίζει. Σε ένα κόσμο που η άγνοια είναι ευτυχία, το κόκκινο χάπι, δεν είναι  μια  εύκολη επιλογή και κοστίζει πολύ. Παρ΄ όλα αυτά και εν γνώσει τους, το προτιμούν μερικοί. Ο δρόμος δεν είναι πολυσύχναστος. Ο Μινώταυρος, οι  Λαιστρυγόνες, Κύκλωπες, Σειρήνες  καραδοκούν κάθε στιγμή σε μαύρη τρύπα, να σε καταπιούν.
Τι είναι  γνώση;  Σε τι συνίσταται;
Υπάρχουν τρία είδη γνώσης, το γνωστό, το άγνωστο και αυτό που δεν  μπορεί να γίνει γνωστό με την ανθρώπινη μορφή. Οι πολεμιστές, για λόγους στρατηγικής ασχολούνται με τα δύο πρώτα είδη της γνώσης. Το Γνωστό, που είναι η Λογική και το Άγνωστο που είναι η  Γνώση η Σιωπηλή και αντιστοιχούν στα δύο ημισφαίρια του  εγκεφάλου που τα ενώνουν με γέφυρα αμφίδρομης κατανόησης.
Το σύστημα των εξουσιαστών και των μικρών τυράννων επειδή κυβερνά και χειραγωγεί  την  άβουλη μάζα μέσω της  άγνοιας και των βασικών ενστίκτων της, φοβάται τους ανθρώπους της γνώσης. Είναι επικίνδυνοι. Προσπαθεί να τους υποτάξει,  να τους περιθωριοποιήσει, να τους   διαβρώσει, να τους αμαυρώσει, να τους καπελώσει. Όταν δεν τα καταφέρνει, τους σκοτώνει κιόλας.
Η Υπατία, ως  φορέας της γνώσης ήλθε σε σύγκρουση, αναπόφευκτα, με το πολιτικό και θρησκευτικό κατεστημένο  εκείνης της εποχής. Κρίθηκε επικίνδυνη για  την εξουσία και η εντολή που δόθηκε ήταν να θανατωθεί. Το γεγονός ότι ήταν γυναίκα,  την έκανε ακόμη πιο  ύποπτη  και επικίνδυνη για πολλούς.
Αυτά είναι γνωστά.... Εκείνο που δεν είναι γνωστό, είναι η ερώτηση που συνήθως κάνω, όταν μελετώ το ιστορικό και μυθικό παρελθόν και την ουσιαστική  και  κρίσιμη την απάντηση, ζητώ.
Τι θα έκανε η Υπατία σήμερα; Ποιες θα ήταν οι επιλογές της και οι ασχολίες της;
Τι θα κάναμε εμείς στην Υπατία σήμερα;
Οπωσδήποτε, δεν θα ήταν αποδεκτή από  το θρησκόληπτο χριστεπώνυμο πλήθος, γιατί απλούστατα, δεν θα ήταν  χριστιανή. Αλλά, μήπως φαντάζεται κανείς πως θα ήταν αρεστή στο φύρδην μίγδην αρχαιοελληνικό πλήθος που αλαλάζει για τους αρχαίους  ημών  προγόνους, τους  Έλληνες;
Να μου επιτρέψετε να αμφιβάλλω και έχω τους λόγους μου, τους εξής.
Η Υπατία, ήταν μια γυναίκα με  πρωτογενή ικανότητα σκέψης,  τολμηρή, έκανε έρευνα, σύνθεση ανάλυση σύνδεση  των  εννοιών και προχωρούσε. Είχε δική της ξεχωριστή προσωπικότητα και  συλλογιστική . Ήταν ανεξάρτητη πολύ. Αυτό είναι κάτι που δεν συγχωρείται εύκολα, από πολλούς. Έτσι είναι η ανθρώπινη φύση, δυστυχώς. Το ίδιο κάνανε και στον Θεμιστοκλή, της Σαλαμίνας,  τον νικητή και στον μαθηματικό τον Καραθεωδορή.
Βεβαίως  πολλοί από δαύτους θα την  «τιμήσουν», αλλά επειδή, δεν ζει. Είναι ανακούφιση μεγάλη και είναι η εύκολη λύση να  "τιμάς"  ανθρώπους,  μόνο όταν  νομίζεις πως  είναι  από  σένα, μακριά.  Το πρόβλημα υπάρχει όταν είναι παρόντες και ζωντανοί.
Όπως λέει και ο Νίτσε:
«Εκείνο που φοβάμαι είναι μη τυχόν  και με ανακηρύξουν άγιο,  όταν δεν θα ζω πια για να το δω».
Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων σε όλες τις εποχές:
Οι  άνθρωποι της γνώσης και οι εχθροί της γνώσης.
Διαλέγεις και παίρνεις σε κόκκινη και μπλε εκδοχή.


Αστραία ©©


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν η γνώση δημιουργεί προβλήματα,
η άγνοια αναμφίβολα δεν μπορεί να τα λύσει