Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Η ευδαιμονία των χρωμάτων και των στοιχείων

Χρώματα Ομήρου

Ο Ήλιος ανέβηκε σε πολύχαλκον, ( με τα χρώματα του χαλκού) ουρανό
εγκαταλιπών την περικαλλή λίμνη
για να φωτίσει θεούς και θνητούς στην ζείδωρη γη

Ἠέλιος δ' ἀνόρουσε, λιπὼν περικαλλέα λίμνην,
οὐρανὸν ἐς πολύχαλκον, ἵν' ἀθανάτοισι φαείνοι
καὶ θνητοῖσι βροτοῖσιν ἐπὶ ζείδωρον ἄρουραν· 
γ Οδυσσείας, 1

Ο Τηλέμαχος φθάνει στην Πύλο, Πύλη της Σοφίας του Φωτός

Όλος ο υλικός κόσμος αποτελείται από 116 περίπου,  χημικά στοιχεία, όσοι και οι μνηστήρες της Οδύσσειας, στις κύριες μορφές της ύλης, την στερεά, την υγρή, την αέρια και την σπάνια κατάσταση πλάσματος σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες
Τα πρωτόνια συγκρατούνται στο πυρήνα με πυρηνικές δυνάμεις φορτισμένα θετικά, και δεν απωθούνται,  μαζί με τα ουδέτερα νετρόνια και τα ηλεκτρόνια κινούνται γύρω γύρω σε στοιβάδες, αρνητικά φορτισμένα, χορεύοντας με την ενέργεια στον χορό των στοιχείων και των στοιχειακών.
Η χημική ενέργεια της τροφής  στον άνθρωπο, μετατρέπεται σε κινητική, θερμική και άλλες μορφές της, μέσω του μεταβολισμού, παρουσία καταλυτών ενζύμων.
Τέσσερα είναι τα είδη τροφής για ένα άνθρωπο.
Η στερεά τροφή με το στοιχείο  γη,
Η υγρά, όλα τα υγρά,νερό
Η αέριος, ο αέρας
Η φωτιά, το πνεύμα,
Αντιστοίχως σε ψυχολογικό επίπεδο είναι η πρακτικότητα, το συναίσθημα, η διανόηση και η έμπνευση.
Καλό είναι να υπάρχει  ισοδύναμη αναλογία για καλή ισορροπία. Αν ένα στοιχείο υπερτερεί σε βάρος του άλλου, αναπτύσσεται μια υπερβολή και το στοιχείο που λείπει, υπολειτουργεί, καταπιέζεται στο υποσυνείδητο, δημιουργώντας την σκιά που ψάχνει ευκαιρία  να βγει στην επιφάνεια, όχι  με τον καλύτερο τρόπο, πάντα.

Το χρώμα είναι ακτινοβολία φωτός, είναι ΤΡΟΦΗ για ένα άνθρωπο, για όλα τα ενεργειακά κέντρα στο σώμα του και στο αιθερικό του επίπεδο. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από έλλειψη χρώματος μέσα σε μια γκρίζα μουντή καθημερινότητα. Άλλοι πάλι δεν το μπορούν να το απορροφήσουν γιατί δεν μπορούν να συγκεντρωθούν σε αυτό, ακόμη και αν, το έχουν μπροστά τους. Ειδικά το πράσινο, εξοντώνεται από τους μνηστήρες της ζωής μας σε τσιμεντουπόλεις, μιας και συνδέεται με το λαιμό, το κέντρο των αποφάσεων και έμμεσα με την αρμονική λειτουργία του θυροειδούς αδένος.
Στην ουσία υπάρχει ένα χρώμα προτίμησης για κάθε άνθρωπο, που είναι και η πύλη εισόδου της ενέργειας, αλλά και της εξόδου.
Είναι και η πύλη για την συνάντηση με τον ονειρευτή σε ψηλά δωμάτια του παλατιού της Ιθάκης, όπως μας την περιγράφει χαρακτηριστικά, ο  Όμηρος κατά την αναγνώριση  του Οδυσσέα από την Πηνελόπη.
Ποιος είναι ο ονειρευτής;
Ο ονειρευτής, είναι ο εσωτερικός μας Εαυτός, το άλλο μας μισό, το ταίρι μας. Γεννιόμαστε μαζί,  και "βλέπουμε" μαζί, ως παιδιά, αλλά μετά, εξ αιτίας της κοινωνικής διαμόρφωσης το ξεχνάμε. Γεράζουμε και πεθαίνουμε χωρίς να το θυμηθούμε, για αυτό και γεράζουμε άσχημα και πεθαίνουμε αλύτρωτοι.
Την μόνη βοήθεια που  μπορείς να μας δώσει κάποιος είναι να μας θυμίσει πως υπάρχει και να προσπαθήσουμε να συνδεθούμε με οικονομία, σοφία και σωστή χρήση της ενέργειας. όλων των στοιχείων και των χρωμάτων. Από εκεί και μετά,   τον ρόλο του καθοδηγητή αναλαμβάνει ο εσωτερικός Εαυτός μας, αρκεί να τον ακούμε. Δεν χρειαζόμαστε τίποτα άλλο, παρά μόνο αψογοσύνη, θέληση και απόφαση.
Ο Όμηρος με την πολύχρωμη σκέψη του Οδυσσέα, με τις καταπληκτικές περιγραφές  των χρωμάτων του,  και την βοήθεια της Πηνελόπης που ξετυλίγει το κουβάρι,  ανοίγει τα υψηλά δωμάτια του νου, για χάρη μας και τα μάτια μας μόνο, σε μια φαντασμαγορική μαγιάτικη πανδαισία χρωμάτων τραγουδώντας σε ανοιξιάτικα λιβάδια, νοήμονος ευδαιμονίας
Αρκεί να βλέπουμε και να ακούμε καλά, πάνω και πίσω από τις λέξεις του, με την καθαρή
του Τηλέμαχου, την τηλεμαχική τηλεπικοινωνιακή καρδιά.

Αστραία ©©

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν η γνώση δημιουργεί προβλήματα,
η άγνοια αναμφίβολα δεν μπορεί να τα λύσει