Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Η Λερναία Ύδρα

Γεωιστορικά στοιχεία και  ερμηνεία του μύθου με ασκήσεις αυτογνωσίας και αυτοθεραπείας
Μυθολογία
Πατέρας: Τυφών
Μητέρα: Έχιδνα
Αδέλφια: Όρθρος, Κέρβερος και Χίμαιρα, ο αετός που έτρωγε το συκώτι του Προμηθέα, ο Λάδων, η Σφίγγα, ο Λέων της Νεμέας και η αγριόχοιρος Φαία, ο Γοργών,ο δράκος της Κολχίδας (ήταν ο δράκος που φύλαγε το Χρυσόμαλλο Δέρας) και η Σκύλλα και οι Άρπυιες.
Ο Όμηρος δεν την αναφέρει καθόλου και ο Ησίοδος λέει στην θεογονία του:
τῇ δὲ Τυφάονά φασι μιγήμεναι ἐν φιλότητι
δεινόν θ᾽ ὑβριστήν τ᾽ ἄνομόν θ᾽ ἑλικώπιδι κούρῃ·
ἡ δ᾽ ὑποκυσαμένη τέκετο κρατερόφρονα τέκνα.
Ὄρθον μὲν πρῶτον κύνα γείνατο Γηρυονῆι·
310δεύτερον αὖτις ἔτικτεν ἀμήχανον, οὔ τι φατειόν,
Κέρβερον ὠμηστήν, Ἀίδεω κύνα χαλκεόφωνον,
πεντηκοντακέφαλον, ἀναιδέα τε κρατερόν τε·
τὸ τρίτον Ὕδρην αὖτις ἐγείνατο λύγρ᾽ εἰδυῖαν
Λερναίην, ἣν θρέψε θεὰ λευκώλενος Ἥρη
315ἄπλητον κοτέουσα βίῃ Ἡρακληείῃ.
καὶ τὴν μὲν Διὸς υἱὸς ἐνήρατο νηλέι χαλκῷ
Ἀμφιτρυωνιάδης σὺν ἀρηιφίλῳ Ἰολάῳ
Ἡρακλέης βουλῇσιν Ἀθηναίης ἀγελείης·

Λένε πως έσμιξε με  αυτήν εν φιλότητι ο Τυφών,
ο δεινός, ο υβριστής και άνομος, με την περιστρεφόμενη, ελικώπιδα  κόρη
Κι εκείνη έμεινε έγκυος και γέννησε παιδιά   κρατερόφρονα τέκνα.
Τον  Όρθο πρώτα γέννησε κύνα του Γηρυόνη.
310 Έπειτα πάλι γέννησε, τον αμήχανον, τον σκοτεινό,
τον ωμοφάγο Κέρβερο, τον κύνα  του Άδη τον χαλκόφωνο,
πενηντακέφαλο, αναιδή  και κρατερό.
Τρίτη την Ύδρα πάλι γέννησε που μόνο το κακό γνωρίζει,
τη Λερναία, που την ανέθρεψε η Ήρα, η  λευκώλενος θεά
άπληστα οργισμένη με τον δυνατό Ηρακλή.
Αυτήν ο γιος του Δία, ο Αμφιτρυωνιάδης, τη θανάτωσε με τον ανελέητο χαλκό μαζί με τον αρήφιλο  Ιόλαο, ο Ηρακλής με τη βούληση της  αγελέας Αθηνάς .


Κατά τον Απολλόδωρο η Λερναία Ύδρα, είχε 9 κεφάλια, το ένα ήταν αθάνατο, κατά άλλους 5,6, 12 50, έως 100 κεφαλές  κατά τον  Ευριπίδη.
Μυριόκρανος , πολυαύχενος και νερόφιδο  είναι τα συνοδευτικά επίθετα  του τρομερού τέρατος.

Γεωιστορία
Λέρνος ήταν ο γιος του Προίτου, εγγονός του Ναυπλίου κύριος φρουρίου της Ύδρας που κυρίευσε ο Ηρακλής.
Ως περιοχή, η Λέρνη βρίσκεται στο νομό Αργολίδος, περίπου 7 χλμ. νότια του Άργους και 12 χλμ νοτιοδυτικά του Ναυπλίου, κοντά στη θέση του σημερινού οικισμού Μύλοι, στις ανατολικές υπώρειες του όρους Ποντίνου. Αναφέρεται σαν λίμνη, πεδιάδα, πηγή και ποταμός.
Στην περιοχή αυτή ετελούνταν τα Λέρναια. Τα Λέρναια ήταν αρχαία σημαντική εορτή που τελούταν κατ΄ έτος από τους Αργείους, προς τιμή κυρίως της θεάς Δήμητρας ως "Λερναίας" και ως "Προσύμνας" στο αρχαίο ιερό άλσος που εκτείνονταν μέχρι τους ποταμούς Αμυμώνη και Ποντίνου, λείψανο της παλαιότερης πελασγικής θρησκείας. Κατά τον Παυσανία η εορτή αυτή ιδρύθηκε από τον Φιλάμμωνα πολύ πριν της καθόδου των Ηρακλειδών και πιθανώς συνδυάστηκε αργότερα με τις μυστηριακές επίσης εορτές του Διονύσου. Η συγγένεια των Λερναίων με τα Ελευσίνια μυστήρια είναι καταφανής.
Συνδέεται επίσης με τον μύθο των Δαναίδων. Από τη Ρόδο ο Δαναός και οι υπόλοιπες κόρες του σαλπάρισαν για την Πελοπόννησο και αποβιβάστηκαν στο χωριό Απόβαθμοι, το σημερινό Κιβέρι, κοντά στη Λέρνη. Έτσι εκπληρώθηκε μια προφητεία που είχε δώσει ο Προμηθέας στην πρόγονο του, την Ιώ: «Πέμπτη γενιά γυναικεία μετά από τον Έπαφο, με πενήντα κόρες πάλι στο Άργος αθέλητά της θα’ ρθει, για να ξεφύγει γάμο συγγενικό των ξαδέρφων˙ κι αυτοί ξετρελαμένοι από τον πόθο, σαν γεράκια ξοπίσω σε περιστέρες θα ριχτούν κυνηγώντας γάμους αταίριαστους». Προμηθέας, Αισχύλος.

Ετυμολογία
Οι λέξεις  Λέρνος, Λερναία και Ύδρα δεν απαντώνται στον  Όμηρο.
Ύδρα από το ύδωρ, νερό και Λέρνος από το λερώνομαι, όλερος, λέρος, λέρα, βρώμικος.

Ερμηνεία
Ο δεύτερος  Άθλος του Ηρακλή συνδέεται με το ζώδιο του Καρκίνου,  ένα τόξο 30 μοιρών της εκλειπτικής που είναι και αστερισμός μαζί με την Ύδρα.
Είναι νερό, «ὄφις ἐν ὓδασι διαιτώμενος», τρέφεται από ύδωρ σε στάσιμα έλη βρώμικα και νοσηρά συναισθήματα. Έχει 9 κεφάλια, όσοι και οι μήνες της κύησης. Το ένα, είναι  αθάνατο γιατί ανήκει στη συλλογική ακασική  ΜΝΗΜΗ, την κυτταρική και διαιωνίζεται  με το DNA. Σε ένα ωροσκόπιο αντιπροσωπεύει τον 4ον οίκο, τις ρίζες, το σπίτι, την μητέρα, το προσωπικό ασυνείδητο, τις ενδομήτριες εμπειρίες. Δείχνει ό,τι μας πλήγωσε βαθιά σαν παιδιά και είναι κρυμμένο καλά σε προσωπικό επίπεδο. Σε συλλογικό  επίπεδο δείχνει το υποσυνείδητο μιας κοινωνικής  διαμόρφωσης και τις ρίζες μιας  κοινωνικής αναταραχής. Το υποσυνείδητο  της εποχής μας διαμορφώνεται από  τις απαιτήσεις μιας κοινωνίας  υλιστικής και καταναλωτικής με τον Ταύρο στον 4ον οίκο του παγκόσμιου ωροσκοπίου. Οι Λωτοφάγοι της σύγχρονης εποχής, δημιούργησαν τους μεγάλους μνηστήρες του νερού  με τον Πόλυβο, που σκοτώνεται από τον Εύμαιο τον χοιροβοσκό, να σφάζει τα γουρουνάκια και τα βόδια  στις  τεχνητές πισίνες του μεγάλου νεοπλουτισμού. Πόσα ρούχα, πόσα παπούτσια πόσα φαγητά και συνταγές, πόσες φωτογραφίες σέλφι, πόσες μηχανές ακόμη σε μια ζωή χωρίς ιδανικά και αξίες και ένα άδειο κέλυφος απλώς να φυτοζωεί;
Ως υποσυνείδητο θα ορίζαμε τις   «ξεχασμένες» μνήμες του νερού και τις ψυχικές λειτουργίες που απορρέουν από αυτές. Ας μη ξεχνούμε πως αποτελούν τα 8/9 περίπου του παγόβουνου και την δυσκολία του συνειδητού. Η επίγνωση είναι μια δύσκολη υπόθεση τόσο σε οδυσσειακή, όσο και σε μια ηράκλεια διαδρομή. Την Εποχή του Κριού, πριν 4000 περίπου χρόνια, ο φυσικός 4ος οίκος ήταν ο Καρκίνος, στο συλλογικό ασυνείδητο της ανθρωπότητος βρισκόταν οι Ιχθείς ως 12ος οίκος με την πάλη, της  τότε  παλαιάς και νέας τάξης, των δύο  ατλαντικών ιερατείων στο παρασκήνιο να είναι "εμφανής".  Ερχόμενος ο Ιχθύς στο προσκήνιο, η παρουσία του Ποσειδώνα υπήρξε  καταλύτης για την δημιουργία του οδυσσειακού σώματος στο συλλογικό ασυνείδητο της ανθρωπότητος, ως αρχέτυπο. Με 4ον οίκο στους Διδύμους κατά την ποσειδώνια εποχή και το φλέρτ των ερμητικών κειμένων, η κλοπή ήταν φανερή από τους ατλαντολεμούριους  ιερείς και πολλές αναφορές στην αστρολογία λάθος παντελώς. πχ ο Κρόνος δεν μπορεί να είναι κυβερνήτης του Αιγόκερω και του 10ου οίκου εφ΄ όσον την εξουσία την έχει πάρει ο Ζευς και έχει εξορίσει τον Κρόνο.. Με ωροσκόπο στον Υδροχόο, τα επόμενα 2000 χρόνια,  η είσοδος και η έξοδος της ενέργειας περνά μέσα από την Πύλη του Ουρανού ( Άρτεμις). Η πάλη των σημερινών τάξεων, των μονοθεϊστικών ιερατείων  (παλαιά) και των πολυεθνικών χρηματοσπιτωτικών αγορών (νέα) , θα οδηγήσει την ανθρωπότητα  σε αναδιάταξη της ύλης, της ενέργειας και των φυσικών πόρων καθώς και σε μεγάλες γεωλογικές αλλαγές και τον καινούργιο άνθρωπο να  αναπτύσσει την όραση  και την κατανόηση  πετώντας σε υψηλά επίπεδα γνώσης, συνεργασία Υδροχόου Λέοντος και τον Πλούτωνα Δία από τον Σκορπιό, κυβερνήτη Αετό.

Ασκήσεις
Πως να κόψετε τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας
Σε συλλογικό επίπεδο τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας κόβονται με αυστηρή επιλογή όλων των καταναλωτικών μας αναγκών. Τεχνητές ανάγκες που δημιουργούν οι πολυεθνικές αγορές για να αγοράζουμε τα άχρηστα προϊόντα τους και να νιώθουμε ότι κάτι αξίζουμε με όλα αυτά. Αγοράζουμε ό,τι χρειαζόμαστε πραγματικά και προσεκτικά και ό,τι μπορούμε το φτιάχνουμε μόνοι μας, με απλά και φυσικά υλικά. Επιδείξεις νεοπλουτισμού απαγορεύονται αυστηρά μαζί με τα γούστα τα ακριβά που οδηγούν νομοτελειακά στην διαπλοκή και την διαφθορά.
Η ανακεφαλαίωση είναι ένας τρόπος να κόψουμε τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας αποφασιστικά και αποτελεσματικά σε προσωπικό επίπεδο. Γίνεται με την ανασκόπηση των γεγονότων ανακατεμένα ή με την σειρά εισπνέοντας και εκπνέοντας ρυθμικά. Καλό είναι να αποφύγουμε στην στείρα αναπόληση, γιατί απλώς βουλιάζουμε στην αυτολύπηση και τον ναρκισσισμό. Κανένας δεν είχε την τέλεια παιδική ηλικία και η ανάληψη της ευθύνης της ύπαρξης μας θα μας δώσει το απαιτούμενο δυναμικό για αυτό τον Ηράκλειο Άθλο. Ό,τι μας πόνεσε μπορούμε να το γράψουμε σε ένα χαρτί και με την βοήθεια του Ιόλαου να το κάψουμε ή να τα στείλουμε στον Ήλιο με την εκπνοή. Μπορούμε να πλύνουμε τα πόδια σε μια καθαρή πηγή ή ποταμό και να περπατήσουμε ξυπόλητοι στην γαλαζοπράσινη γη.
Κάθε συνδιαλλαγή με βρώμικους ανθρώπους μας μολύνει και ειδικά από την παιδική μας ηλικία μένουν τα αποτυπώματα βαθιά. Μένουν μαύρες τρύπες στο ενεργειακό σώμα και απομυζούν την ενέργεια μας. Σε χαρακτηριστικές σκηνές από το ΜΑΤΡΙΞ , όταν ο ΣΜΙΘ κτυπάει τον ΝΙΟ κάθετα στο ηλιακό πλέγμα τον μαυρίζει, αλλά και όλο το σώμα του έχει αυτά τα μαύρα σημάδια. Η ψυχική μόλυνση πια είναι πανδημία μαζί με την διαφθορά και σήψη μιας ολόκληρης υποκριτικής σχιζοφρενικής κοινωνίας. Πως μπορεί να προστατευθεί κανείς; Μελετώντας προσεκτικά αρχαίες μυθικές ιστορίες και κατανοώντας τον αφηρημένο πυρήνα τους από αριστερά και από δεξιά με ανοικτά μυαλά.
απόσπασμα από το βιβλίο: Ο Ηρακλής στην μεταομηρική εποχή με τον Οδυσσέα μαζί


Αστραία ©©


Βιβλιογραφία


Zondag, Karen Hamaker. 1989. Ψυχολογία και αστρολογία. s.l. : Ιάμβλιχος, 1989.
Κερένυι, Καρλ. 1998. Η Μυθολογία των Ελλήνων. s.l. : Εστία, 1998.


ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Αργολική Βιβλιοθήκη
Ησίοδος, Θεογονία
ΜΑΤΡΙΞ, ταινία
Οι Άθλοι του Ηρακλή, Αστραία, 2000, 2014
Οι Σταθμοί του Οδυσσέα, Αστραία, 2008,  2014
Οι αναμνήσεις μιας μπλόγκερ, Αστραία, 2008, 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν η γνώση δημιουργεί προβλήματα,
η άγνοια αναμφίβολα δεν μπορεί να τα λύσει