Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Χρυσός και Εξουσία


"Πριν αποκτήσουμε εξουσία πρέπει να αποκτήσουμε σοφία για να τη διαχειριστούμε καλά".

 Στα Ομηρικά Έπη συναντούμε την λέξη και ως  κύριο όνομα στο πρόσωπο της Χρυσηίδος και του πατέρα της  Χρύση που ήταν μάντης του χρυσαφένιου θεού του φωτός.
  Τι είναι ο χρυσός; Τι είναι αυτό που τον κάνει  μέταλλο τόσο σημαντικό; Στην αυγή της ανθρωπότητος, ο όρθιος άνθρωπος θα άφηνε τους συμπαθείς πιθήκους και τους τρομερούς δεινόσαυρους, τα πονηρά φίδια, τις ύπουλες έχιδνες και σαν τον Ηρακλή θα αποφάσιζε να ακολουθήσει ένα δρόμο με Αρετή.
  Δεν ήταν εύκολο και ακόμα προσπαθεί.Το ζωικό στοιχείο μέσα του παλεύει άγρια και με τα άγρια ένστικτα, βασικά και μη, να τον καταβροχθίσει καραδοκεί.Το ζώο δεν σκοτώνεται και αν σκοτωθεί, παύει και στον άνθρωπο η ζωτική δύναμη και ορμή. Το όλον περίπλοκο πρόβλημα απαιτεί περίσκεψη μέτρο και στρατηγική. Το πιο σημαντικό σε όλη την προσπάθεια αυτή είναι, να είναι παρούσα η χρυσομαλλούσα κόρη.
  Ποια είναι η χρυσομαλλούσα;
  Είναι η συνείδηση απολλώνεια και ηλιακή. Ειδικά  απαραίτητη για αυτούς που κατέχουν θέσεις εξουσίας και βασιλείας και ποιμαντικούς ράβδους χρυσούς, και συνήθως απούσα ή κοιμισμένη.
  Ο Αγαμέμνων σπουδαίος στρατηγός, αλλά όχι άνθρωπος σωστός, αν και κατέχει το χρυσό  σκήπτρο του Διός, η συνείδηση  του είναι απούσα και χρωστάει τον χρυσό στον Χρύση τον ιερό. Να μη ξεχνούμε τι έχει κάνει με τα ελάφια της Αρτέμιδος και την ευθύνη που ποτέ  δεν ανέλαβε εκ του πονηρού.
   Όταν λέει η στρατιωτική και πολιτική εξουσία ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη σημαίνει ότι παραιτείται απλά και ξάστερα. Καλεί τον Αχιλλέα, τον Νέστορα και τον Οδυσσέα να αναλάβουν δράση με σοφή ηγεσία. Αλλά επειδή η εξουσία έχει από καιρό διαφθαρεί και αυτά δεν τα κατανοεί, ο ποιητής μας λέει με τον άλλο μάντη του Απόλλωνα, τον Θεοκλύμενο, πως οι μνηστήρες έχουν ξεμωραθεί και γελούν ηλίθια όλοι μαζί.
  Το πρόβλημα του χρυσού είναι ένα πρόβλημα εξουσίας. Οι  παλαιοί αώοι βασιλείς και αρχηγοί, το είχαν κοντά τους για να είναι σοφοί και συνειδητοί. Αώος σημαίνει Ανατολικός, είναι και ποταμός. Έγινε Πακτωλός, όταν ο αλχημιστής Μήδας  με τις ατλάντιες γνώσεις του μετέτρεπε το κάθε τι που άγγιζε σε χρυσάφι. Αυτό δεν ήταν καλό. Εξαγόραζε συνειδήσεις και ο ίδιος δεν μπορούσε να να μεταβολίσει τον πολύ χρυσό που  έτρωγε με τρόπο ανοϊκό.
Δυστυχώς την τακτική του αυτοί συνέχισαν και οι απόγονοι του και έγιναν διάσημοι για τον Μηδικό χρυσό που εξαγόραζε πολλούς στρατηγούς και ιερείς.  Ευτυχώς βρέθηκε ο Αλέξανδρος, το χρυσό της  Μακεδονική δυναστείας, παιδί,( όχι της Νότιας Μακεδονίας),  αρχιστράτηγος των Ελλήνων με τα Ομηρικά Έπη στο προσκεφάλι του, (οι Σλάβοι δεν είχαν ακόμη εμφανιστεί στη Β. Μακεδονία  προωθούμενοι από τους νεοσοφιστές  Ροδόσταυρους ως τελευταία ατλάντια φυλή να διεκδικούν μακεδονική γη), και, εκστρατεύει ως νέος  Αχιλλέας  γκρεμίζοντας τα τείχη της Μηδικής Τροίας.
Η Τροία ξαναφτιάχνεται στο Βατικανό. Όταν απελευθερώνεται το αντίκρισμα του χαρτονομίσματος σε χρυσό ,οι μηχανές και οι πολυεθνικές στήνουν   ανατολικά, τρελό χορό.
Λένε πως ο νέος πρόεδρος της Νέας Ατλαντίδας θα επαναφέρει την παλαιά  κατάσταση και θα συνδέσει  το νόμισμα με αντίκρισμα σε χρυσό
Αυτό θα είναι μια καλή αρχή. Αρκεί να μην  ξαναρχίσουν οι Ναΐτες και Ιησουίτες την παλαιά τους τακτική . Ξέρουν αυτοί, αλλά ξέρουμε και εμείς πια τι έχουν ποιήσει τα παλαιά σκυλιά όλα τα χρόνια αυτά και φθάσαμε έως εδώ, με τα ιησουίτικα πανεπιστήμια  και τις τράπεζες του αλχημιστικού χρυσού.Το ότι δεν είμαστε με  νέα τάξη τις πολυεθνικές ύαινες και τις αγορές δεν σημαίνει ότι είμαστε με την παλαιά που ευθύνεται για πολλά και ιδίως τα θρησκευτικά και τα σχήματα τα ιερατικά.
  Το καλύτερο είναι αφήσουν την οικονομία του πλανήτη μακριά από τα άθλια συστήματα χρηματοπιστωτικά από τους οικονομολόγους της κακιάς ώρας ( τίποτα δεν ξέρουν, βρείτε μου ένα οικονομολόγο να έχει φτιάξει ένα περίπτερο λειτουργικό και ένα καθηγητή πανεπιστημίου που έχει κάνει μια επιχείρηση  οικονομικά υγιή). Να γκρεμίσουν τα χρηματιστήρια τα απατηλά όπου πουλάν και αγοράζουν αέρα κοπανιστό και η κατανάλωση να συνδέεται με την παραγωγή και τον σεβασμό στη Γη σε βάση χειροπιαστή.
Το κυριότερο να ρίξουν μια ματιά στην πρόσφατη ιστορία της παλαιάς Ατλαντίδος μέχρι το 10000 χρόνια λίγο πιο παλιά και να ξαναδούν τα λάθη που έγιναν  από υπερβολική απληστία αμετροέπεια και αλαζονεία.
"Εξουσία χωρίς υπευθυνότητα: Το προνόμιο των πορνών σε όλες τις εποχές". Rudyard Kipling

βιβλιογραφία
Παλαιά και Νέα Ατλαντίδα, Αστραία, 2018
Δώδεκα ωραία παραμύθια, Αστραία, 2017, Η χρυσομαλλούσα συνείδηση
Ο χρυσός μέταλλο με ατομικό αριθμό 79 στο σύμπαν θεωρείται παραδοσιακά ότι προήλθε από πυρηνοσύνθεση σε υπερκαινοφανείς αστέρες, που τροφοδοτούν τους δίσκους σκόνης από τους οποίους σχηματίζονται τα διάφορα αστρικά συστήματα. Επειδή η Γη είχε λιώσει, κατά το σχηματισμό της, θεωρείται ότι σχεδόν όλος ο αρχικός χρυσός που περιείχε βυθίστηκε στον πυρήνα της. Ο δε χρυσός που βρίσκεται στις μέρες μας στο φλοιό της και στο μανδύα της, θεωρείται ότι έπεσε αργότερα από τον αρχικό σχηματισμό του πλανήτη μας, κατά το σταδιακό μεταγενέστερο βαρύ βομβαρδισμό του από αστεροειδείς και κομήτες, εδώ και περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια. Το διεθνές χημικό σύμβολο Au προέρχεται από τη λατινική λέξη aurum, που σύμφωνα με κάποιες πηγές σημαίνει «λαμπερή αυγή».ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ


Αστραία ©©

2 σχόλια:

  1. ΑΣΤΡΑΙΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑΣΑΙ ΓΕΡΗ ,ΔΥΝΑΤΗ, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΤΟΞΙΚΑ. ΚΑΛΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΕΤΡΟ ΘΕΜΕΛΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ Λυρογιάννη μου.
    Μόλις μπορέσω θα ανταποκριθώ στην ευγενή πρόσκληση της αρχαίας Μεσσήνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν η γνώση δημιουργεί προβλήματα,
η άγνοια αναμφίβολα δεν μπορεί να τα λύσει