Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Η Αναγκαιότητα των Ομηρικών Επών




Η λέξη ΑΝΑΓΚΗ απαντάται πλειστάκις στα Ομηρικά Έπη και στην Οδύσσεια και στην Ιλιάδα.Γιατί περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι   "αδήριτη αναγκαιότης" στην οποία και οι θεοί πείθονται, η μελέτη η ανάγνωση η ερμηνεία και η κατανόηση των Ομηρικών Επών:
1. Η εκφυλισμένη εποχή μας  οδεύει προς ένα θερμοδυναμικό θάνατο με την πτώση της ενέργειας  με άθλια πρότυπα είδωλα τραγουδιστών ηθοποιών  καλλιτεχνών υπουργών πρωθυπουργών βουλευτών θρησκευτών νομικών δικαστών    χωρίς αξίες και ιδανικά χωρίς αξιοπρέπεια και τιμή.  Όλα να τα κάνουν για  τα λεφτά και μία καρέκλα εξουσίας  με εικονική αυτοπροβολή μεγάλης κενότητος. Ξεπουλάνε τα πάντα και τους πάντες  και αλληλοεξοντώνονται ως συμμορίες. Δεν έχει μέλλον έτσι καμία κοινωνία
2. Τα Ομηρικά  Έπη  είναι ακριβής οδηγός και  χάρτης για κάθε  ανθρωπινή διαδρομή. Όλοι οι χαρακτήρες είναι αναγνωρίσιμοι με τα ΟΝΟΜΑΤΑ τους , τα λόγια τους, τις πράξεις τους, τις ασχολίες τους, τις επιλογές τους, ακόμη και τον σωματέτυπο τους.
3. Τα Ομηρικά Έπη είναι η καλύτερη διαπαιδαγώγηση  των ανθρώπων, η αρτιότερη αυτοπαιδεία γιατί διδάσκουν την κριτική σκέψη, την υπευθυνότητα και  την αυτογνωσία με ισχυρά πρότυπα στα λάθη και τα σωστά τους.
4. Τα Ομηρικά Έπη κρατούν τη σωστή απόσταση από το θεό και την θρησκοληψία. Ανάμεσα στον υλισμό και τον πνευματισμό. Ούτε μακριά να παγώνουν, η Αθηνά είναι κοντά στον Οδυσσέα, ούτε να καίγονται στον θεοσοφιστή Ποσειδώνα και να κλείνονται στη σπηλιά του Πολύφημου Υιού του. Το μέτρο είναι άνθρωπος και όχι ο θεός και είναι πιο σωστό έτσι και πιο λογικό. Πιο ισορροπημένο.
5. Τα Ομηρικά Έπη μορφοποιούν τους ανθρώπους, τους μορφώνουν, τους κάνουν πιο όμορφους, πιο έξυπνους, πιο υπεύθυνους,  ανοίγουν το μυαλό τους, φτιάχνουν το σώμα τους. Οι αναγνώστες των Ομηρικών Επών, γυμνάζονται σωστά, σκέφτονται αρτιότερα, τρώνε καλύτερα, αυτο εκπαιδεύονται γιατί έχουν σύνδεση με παραδείγματα υγιή, πέρα από τη υπέροχη γλώσσα που έχουν γραφεί, έχουν τραγουδηθεί. Είναι κεντημένα  από ένα μεγάλο πολεμιστή με υφαντική τέχνη  μαγική.
6. Τα Ομηρικά Έπη είναι διαχρονικής αξίας και έχουν τις λύσεις για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένα άνθρωπος  ατομικά και κάθε κοινωνία συλλογικά.
Ας τα διαβάζουμε   και  ας τα αφουγκραστούμε προσεκτικά!

από το βιβλίο:
ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΙΟΝ

Αστραία ©©

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν η γνώση δημιουργεί προβλήματα,
η άγνοια αναμφίβολα δεν μπορεί να τα λύσει