Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Το θεραπευτικό τραγούδι των Ομηρικών Επών




Ποια είναι η  πρώτη λέξη που εκφωνήθηκε από ένα πρότερον άλαλον γένος   δημιουργώντας το ομιλούν  είδος;
Πότε μίλησε για πρώτη φορά ο όρθιος άνθρωπος και τι είπε;
Τι εκφώνησε και πως ακούστηκε αυτός ο ήχος;
Είναι το ερώτημα, τα ερωτήματα που απασχολούν κάποιους κάποια ανήσυχα βράδια και μενεξεδένια δειλινά.

Ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο και παρατηρώντας στο σήμερα τα μωρά, βλέπουμε ταυτοχρόνως με τα βήματα τα πρώτα σύμφωνα και φωνήεντα, τις πρώτες συλλαβές να αντηχούν στα  αυτιά μας. Όμως πριν το παιδί μιλήσει, έχει μάθει  να τραγουδά και η μουσική παίζει σπουδαίο ρόλο ακόμη και στο έμβρυο όταν μεγαλώνει σε μια μητρική κοιλιά.
Έτσι πριν μιλήσει ο άνθρωπος τραγούδησε και τα Ομηρικά Έπη  τραγούδια που σε ραψωδίες έχουν ραφτεί με συνδετικό νήμα σχοινί. Εκείνοι οι  αρχαίοι άνθρωποι, οι  (Αχ) αιοί τα τραγουδούσαν και έτσι  μπορούσαν και να τα θυμηθούν μέσα από  δάκρυα στεναγμούς  αχ αχ  υδάτινες σταγόνες στους μεγάλους της συνείδησης ποταμούς ωκεανούς.
Τα Ομηρικά Έπη ήταν  τραγούδια,  ποιητικές  ωδές , μουσική  συνδεδεμένα με την πρώτη τους σύμπαντος έκρηξη ιαχή.
Το τραγούδι και η μουσική είναι πολύ σημαντικά για την ανθρώπινη ψυχή. Είναι ίαση είναι θεραπεία είναι χαρά είναι ζωή. Μαζί με τον χορό  και το θέατρο αποτελούν  βάλσαμο για κάθε πληγή.
Με μια προϋπόθεση να είναι καλής ποιότητος και η καλή ποιότητα αναγνωρίζεται από την  ενεργειακή στάθμη. Όταν ένα τραγούδι μία μουσική ή ένα θέατρο  κινηματογραφική ταινία ρίχνει την ενέργεια σε άμμο κινητή είναι κακής ποιότητος γιατί επισπεύδει τον θερμοδυναμικό θάνατο και δυστυχώς στην εποχή μας έχουμε πολλά τέτοια  "θανατηφόρα οχήματα" και ακόμη χειρότερα θεωρούνται και έργα τέχνης. Είναι μια νοσηρή κατάσταση μεταδοτική και μολυσματική.
Ο Όμηρος τα αναφέρει ως τα τραγούδια των Σειρήνων και είναι αναγνωρίσιμα όχι μόνο στα τραγούδια αλλά και σε πολλά κείμενα ιδίως θεοσοφικής κατεύθυνσης.
Τρεις είναι οι διάσημοι τραγουδιστές των Ομηρικών Επών, ο Δημόδοκος ο λυράρης των   Φαιάκων, ο Φήμιος που τον σώζει ο Τηλέμαχος από την οργή του Οδυσσέα και ο ίδιος ο ποιητής ο Όμηρος που τα τραγουδούσε στην Σχερία τότε Ελλάδα. Στην Ιλιάδα ο   (Αχ)ιλλέας  μόνος  με  την φόρμιγγα ατενίζει  μελαγχολικά ένα πέλαγο βαθύ.
Σήμερα ποιος  τραγουδά στην Ελλάδα;
Ο Φήμιος, μόνο που δεν τραγουδά αυτά ακριβώς, τα Ομηρικά Έπη, αλλά κάποια άλλα αναγκαστικά υπό την πίεση των μνηστήρων.
Ποιος είναι ο  Φήμιος;
Ο Φήμιος είναι όλοι οι καλοί τραγουδιστές της Ελλάδος οι ωραίες φωνές που έχουν παγιδευτεί σε εταιρίες δισκογραφικές  και λένε τα τραγούδια που τους υπαγορεύουν οι  ληστρικές πολυεθνικές. Πρόσφατα  είδαμε τι έγινε με τα δικαιώματα και την   διεφθαρμένη ΑΕΠΙ και τι γίνεται με την ανόητη Γιουροβιζιον χαμηλής υποστάθμης μουσική.
 Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα Ομηρικά Έπη θεραπευτικά σαν ένα τραγούδι όμορφο που θα μας ενηλικιώσει αποτελεσματικά μέχρι να μπορέσουμε να μιλήσουμε σωστά, να σκεφτούμε καλύτερα, αλλά και να κλείσουμε τις μαύρες τρύπες και τις πληγές αιώνων μαζί με τα λάθη μας και τα σωστά.
Ας ακούσουμε την  λύρα του Δημόδοκου τι έχει να μας πει και να θυμηθούμε την διαδρομή.
Ποια είναι η πρώτη λέξη που αρχίζει  ένα κελάηδημα μιαν αυδή;
Ίσως   ένα φωνήεν μια φωνή από Α
Κάποτε στην Δύση  ένα καιρό και μια φορά......

Αστραία ©©

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν η γνώση δημιουργεί προβλήματα,
η άγνοια αναμφίβολα δεν μπορεί να τα λύσει