Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Ας μιλήσουμε για αυτογνωσία






Το "γνώθι σαυτό " δεν είναι η εξουσία   πάνω στους άλλους, είναι η εξουσία στον Εαυτό, η  σοφή ηγεσία του Νου.

Η αυτογνωσία είναι μια δύσκολη υπόθεση προσωπική ενός ατόμου και ξεκινά από τη θέληση του για αυτή. Αφορά το ανθρώπινο βασίλειο αποκλειστικά, ούτε τα ζώα ούτε τα φυτά και τα ορυκτά και δη τους ενήλικες, όχι τα παιδιά, τα νήπια. Τονίζεται χαρακτηριστικά στον ναό του Φωτός στους Δελφούς  με το γνωστό απολλώνειο ρητό:
"Γνώθι σαυτό"
Τι περιλαμβάνει;
Εξερεύνηση όλων των ψυχικών πεδίων του ατόμου και σύνδεση μεταξύ τους. Δηλ. του ασυνειδήτου, του υποσυνειδήτου, συλλογικού και προσωπικού φέρνοντάς τα στο συνειδητό.
Αρχίζει με τον  πρώτο  Άθλο του Ηρακλή  που είναι ο Λέων της Νεμέας και αφορά τον εγωισμό. Τον εγωισμό δεν τον καταργείς τελείως  διότι η υλική ύπαρξη του πνεύματος τον περιλαμβάνει.
Τον μειώνεις  όμως, τον ελέγχεις, πνίγεις το λιοντάρι και κρατάς  την Αρετή και τη Λεοντή.  Δεν υπάρχει αυτογνωσία με έπαρση αρκετή. 'Οσο μεγαλύτερος ο εγωισμός, τόσο λιγότερη η αυτογνωσία.  Όσο μεγαλύτερος εγωισμός τόσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνεται για την περιττή υπεράσπιση ενός υπερτροφικού ΕΓΩ.  Το εγώ είναι απαραίτητο για την ανάληψη της ευθύνης της ύπαρξης και όχι για την σπουδαιότητα της έπαρσης. Άλλωστε οι μικροί τύραννοι σε ελέγχουν μέσω αυτού.   Τροφοδοτούν τον εγωισμό σου για να εξυπηρετήσεις τα σχέδια τους  και  σε κάνουν αισθάνεσαι σπουδαίος. Μετά σε πετούν  στο καλάθι των αχρήστων και τρέχεις  να αποκτήσεις επιβεβαίωση  ξοδεύοντας τη ζωή σου σε ορνιθοασχολίες. Ο αυτοσεβασμός και η αυτοπεποίθηση είναι εσωτερική υπόθεση και την  αναγνωρίζεις βλέποντας το πρόσωπο σου στον καθρέφτη. Κανείς δεν μπορεί να σου την πάρει, κανείς δεν μπορεί να σου την δώσει.
Από τους Σταθμούς του Οδυσσέα αντιστοιχεί  στο νησί του Ήλιου και πρέπει να προσέχει κανείς  τα Βόδια. Για όποιο τα φάει  άπληστα δεν υπάρχει επιστροφή. Είναι σαφεις οι ομηρικές οδηγίες και η εντολή.
Το νησί του Ήλιου είναι ο έρωτας και ο ιερός χρόνος. Όποιος ξοδεύει την  ερωτική  του ενέργεια σε μεροβίγγεια πάρτυ και σέξυ σέλφι   επωνύμων και ανωνύμων   χαζοχαρούμενων  ηλιθίων και σκοτώνει τον χρόνο του εδώ και εκεί δεν θα ξαναδεί καπνόν αναθρώσκοντα στην Ιθάκη.
Ο Λέων είναι  η θέληση . Πρέπει να θέλεις να αποκτήσεις αυτογνωσία.
Είναι η καρδιά. Πρέπει να βαδίζεις πάντα σε ένα δρόμο με καρδιά.
Είναι η όραση. Πρέπει να βλέπεις την ενέργεια άμεσα, να βλέπεις με τα μάτια κλειστά.
Είναι το φως. Πρέπει να φωτίσεις τα σκοτεινά δωμάτια του Εαυτού και να τον κατανοήσεις συνολικά.
Ο Οδυσσέας εμφανίζεται στην Οδύσσεια σαν Λέων ορεσίτροφος στην Ναυσικά. Στην Ιλιάδα ο Πρίαμος τον βλέπει σαν Κριό.
Ποια είναι η διαφορά;
Ο Κριός είναι η αρχή το παιδί ο νέος ο εγωισμός.  Εγώ είμαι λέει, ο  Άρης Κριός, παρορμητική φωτιά και σφάζεται ο αμνός και τα νήπια.
Ο Λέων  Απόλλων λέει εγώ  γνωρίζω πως  είμαι, σταθερή φωτιά.  Έχει διαφορά.
Εγώ γνωρίζω γιατί είμαι, λέει η η σοφία Αθηνά στον Τοξότη, μεταβλητή φωτιά.
Ο Όμηρος αποκαλεί τους Μνηστήρες νήπιους  χαρακτηριστικά και προλέγει τον χαμό τους. Καμία δικαιολογία δεν έχει ένας ενήλικας άνθρωπος  να παραμένει σε νηπιακή κατάσταση  με απουσία της αυτογνωσίας  και ο Τηλέμαχος ενηλικιώνεται παραδειγματικά. Πρέπει να είσαι άδολος σοβαρός σαν παιδί αλλά όχι σοβαροφανής,  ανόητα σπουδαιοφανής.
Η ενηλικίωση υπογραμμίζεται στα Ομηρικά Έπη  φαντασμαγορικά.
Ένα παιδί είναι ένα παιδί, αλλά ένας ενήλικας δεν μπορεί να είναι νήπιος ανόητος και ηλίθιος με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω του, στη χώρα του, στο νησί του, την πατρίδα του  και τον αφορούν άμεσα.
Παρ όλα αυτά, βλέπουμε νήπιους ανθρώπους με αντιδράσεις νηπιακές και με παντελή   έλλειψη αυτογνωσίας ακόμη και αν έχουν σε άλλα θέματα γνώσεις πολλές και ειδικές. Το χειρότερο είναι  ότι μας κυβερνούν κιόλας σε θέσεις εξουσίας.
Τα περισσότερα προβλήματα του κόσμου πηγάζουν από αυτό το έλλειμμα αυτογνωσίας.
Μπορεί να έχουν λεφτά θέσεις  γνώσεις  διασημότητα  εξουσία. Άθεοι  ένθεοι, θρησκευόμενοι ή μη. Δεν έχουν αυτογνωσία και απλώς κάνουν προβολή του Εγώ ακόμη και στον θεό με παρακάλια τάματα και μεγάλο άπληστο εγωισμό. Είναι  αστείο έως θλιβερό να βλέπεις ανθρώπους να μιλάνε για το "γνώθι σαυτό" μέσα από  θρησκευτικά τάγματα, βουδιστικά μοναστήρια   και δελφικές  στοές   με τόσο προσκυνήματα. χρυσοποίκιλτα άμφια  και τόση ιεραρχία  ύπατων σεβάσμιων βαθμών. Το οξύμωρο σχήμα είναι ότι μιλούν για  ελευθερία, ισότητα και αδελφοσύνη, ακόμη και για αγάπη. Και μόνο η εμφάνιση τους προδίνει την μεγάλη έπαρση και αλαζονεία, την κακή σχέση που έχουν με τον εαυτό τους.
Η αυτογνωσία είναι δύσκολη υπόθεση. Ξεκινά και πρέπει με την  ενηλικίωση του ανθρώπου γύρω στα 20 και  είναι μια συνεχής προσπάθεια,  όχι στατική.
Περιλαμβάνει την εξερεύνηση του οικογενειακού υποσυνειδήτου  και των ενδομήτριων εμπειριών με την κατανόηση του Άθλου της Λερναίας Ύδρας  και του Κύκλωπα.
Την   ενορατική κατανόηση  του προσωπικού ασυνειδήτου   που ανήκει στον  Άθλο των Στυμφαλίδων Ορνίθων και τους Λαιστρυγόνες.
Την βαθιά  βουτιά στο προσωπικό υποσυνείδητο που αντιστοιχεί στον Κέρβερο, στην Κίρκη και στην κάθοδο του Άδη, όταν βρεθείς  αντιμέτωπος  με στην Σκιά.
Και,  κλεφτές ματιές στην άβυσσο του συλλογικού ασυνείδητου που είναι τα Μήλα των Εσπερίδων και η  Μνηστηροφονία  στα Έπη τα Ομηρικά.
Χωρίς κατανόηση του προσωπικού και συλλογικού ασυνειδήτου και υποσυνειδήτου δεν υπάρχει συνειδητό, δεν υπάρχει αυτογνωσία δεν υπάρχει επιστροφή δεν υπάρχει  χαρά και ευδαιμονία.
"Γνώθι σαυτό" για να αξίζει το ταξίδι σου στη Γη, διαφορετικά ο,τι γνώση  και να έχεις  για την ευτυχία   σου δεν θα είναι αρκετή.




Αστραία ©©

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν η γνώση δημιουργεί προβλήματα,
η άγνοια αναμφίβολα δεν μπορεί να τα λύσει