Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Η έννοια και η σημασία του πολεμιστή στη παγκόσμια ιστορία



Η έννοια του πολεμιστή είναι  Ιδέα, ανήκει στον κόσμο των αρχετύπων και παίρνει την σημασία του ανθρώπου που προσπαθεί να την προσεγγίσει και να την κατανοήσει.
Αναλόγως με τον άνθρωπο, την κουλτούρα του, την εποχή του και το πνεύμα του  εκφράζεται  εξελίσσεται και εκπροσωπείται.
Είναι πολύ διαφορετικά τα χαρακτηριστικά ενός αρχαίου  πολεμιστή  από ένα σύγχρονο, παρ΄ όλο που το πνεύμα παραμένει το ίδιο. Διαφορετικά πολεμούσε ένας  Ινδιάνος από τον Αλέξανδρο ή τον Λεωνίδα και ο Τζέγκις Χαν από τον Αττίλα και τον σημερινό βιοπολεμιστή.
Κάθε πολεμιστής κρίνεται με βάση την  εποχή του την θέση του και την καταγωγή του και κρίνεται με αξιολογική ουδετερότητα.
Ο Εφιάλτης δεν ήταν πολεμιστής, ο Λεωνίδας ήταν.
Ο Δαρείος δεν ήταν πολεμιστής, ο Αλέξανδρος  ήταν.
Παρ όλο που το άρθρο προσδιορίζει το αρσενικό φύλλο, η ιδιότητα ανήκει στη γυναίκα. Γιατί η γυναίκα γεννά τους πολεμιστές και φτιάχνει τους άνδρες όπως γνωρίζουμε πολύ καλά από τους Σπαρτιάτες και την απάντηση της Γοργούς  στην ερώτηση γιατί οι γυναίκες στην Σπάρτη έχουν εξουσία
"Επειδή είμαστε οι μόνες που γεννάμε άνδρες"
Οι παλιοί άνθρωποι κρατούσαν πολύ  ψηλά την ιδέα του πολεμιστή γιατί κατανοούσαν πως η συνέχεια του είδους τους εξαρτάται από αυτήν.
Γι αυτό τον λόγο άλλωστε η Αθηνά την πρώτη τάξη που φτιάχνει στην πόλη της είναι τη τάξη των πολεμιστών.
Στην ουσία η έννοια του πολεμιστή περιλαμβάνει την υπεράσπιση ( πολιούχος της πόλης). Ο πολεμιστής δεν είναι κάποιο πολεμοχαρές ον που επιζητά τον πόλεμο και την βία. Ίσα ίσα ο πολεμιστής αγαπά περισσότερο από όλους την ειρήνη και γνωρίζει την αξία της. Όμως γνωρίζει και την ανθρώπινη φύση και  κατανοεί και τη ροή της ενέργειας, της φυσικής εξέλιξης  και της ιστορίας.
Ο πολεμιστής είναι υπερασπιστής.Ξέρει απλώς να πολεμάει όταν πρέπει και όταν και όπου χρειάζεται.
Υπερασπίζεται ό,τι αγαπά και πρέπει.
Πολεμά την αδικία και ανοίγει δρόμους στην ανθρωπογνωσία.
Το πρότυπο του του πολεμιστή είναι ηρωικό και η βάση του πολεμιστή είναι η γνώση και η αυτογνωσία. Αυτό του δίνει την νηφαλιότητα και τη σοφία και τον ξεχωρίζει από ζωικό βασίλειο της  πρωτόγονης  φυσικής δύναμης.
Είναι ο δρόμος του μέσα από εμπόδια και δυσκολίες, άθλους και εργασία ανάμεσα από την μοναχικότητα και τη συλλογικότητα, ανάμεσα από την μοναξιά και την αλληλεπίδραση.
Η έννοια του πολεμιστή σε μια τόσο εκφυλισμένη και διεφθαρμένη κοινωνία είναι πλέον απρόσιτη για τους περισσότερους ανθρώπους που καλλιεργούνται σαν μπαταρίες στα χωράφια του σύγχρονου ΜΑΤΡΙΞ παρ όλο που πολλά έργα βιβλία και ωραίες ταινίες μιλούν για αυτή με διάθεση νοσταλγική.
Στην παγκόσμια  διανόηση, την Δυτική εισήχθη   με την βαθιά και δυναμική μορφή της  με τον Κάρλος Καστανέντα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον  Ινδιάνο Δον Χουάν και  με την  πιο απαλή μορφή της στον ειρηνικό πολεμιστή του  του Νταν  Μίλμαν και τον πιο θεοσοφιστή Τεν Μάρες. Στην Ανατολή ήταν ήδη γνωστή  μέσα από τις πολεμικές  τέχνες των μογγολικών φύλων και ασιατικών φυλών των δράκων και των σαυροματών.
Είναι εμφανής η επίδραση της στα σανσκριτικά κείμενα της παλαιάς Λεμουρίας, τις Βέδες, την  Μπακαβάτ Γκιτά και Μαχαμπαράτα.
Κωδικοποιημένη όλη η γνώση και η αυτογνωσία του πολεμιστή, ο δρόμος του, η πορεία του, τα λάθη, οι παγίδες, το ταξίδι, η επιστροφή βρίσκεται στα Ομηρικά Έπη που είναι και η  ανώτερη και εξελιγμένη μορφή  των Ελλήνων, οι οποίοι ανάμεσα από όλες τις ατλαντικές φυλές ξεχώρισαν και  δημιουργήσανε το θαύμα του Ελληνικού Πνεύματος και της Ελεύθερης Σκέψης.
Κατόρθωσαν να βγάλουν την ανθρωπότητα από τα σπήλαια της Κυκλώπειας Λεμουρίας με τον πολυμήχανο Οδυσσέα και να θέσουν τις βάσεις για ουμανιστικές πολιτείες με ανελέητο διώκτη τον Ποσειδώνα στο κατόπιν που ζητούσε εκδίκηση για τη τύφλωση του θεοσοφιστή υιού.
Η σημασία του πολεμιστή είναι μεγίστη και η  μεγαλύτερη εμπειρία στη ζωή είναι να ζει κανείς με αυτή  την αρχή:
Του πολεμιστή, τον δρόμο, το μυαλό και την καρδιά του σε συνεργασία ευφυή και αρμονική.

από το βιβλίο :
ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΙΟΝ

Αστραία ©©

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν η γνώση δημιουργεί προβλήματα,
η άγνοια αναμφίβολα δεν μπορεί να τα λύσει