Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Η καταγωγή των Τρώων





Κωνσταντίνος Καβάφης «Τείχη»

Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ
μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη.

Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ.
Άλλο δεν σκέπτομαι: τον νουν μου τρώγει αυτή η τύχη·

διότι πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον.
A όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω.

Aλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον.
Aνεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω.


Αφιερωμένο στους Τρώες  που κλείνονται στα τείχη τα ψηλά, καθόλου ευήκοες.

Ποια είναι η καταγωγή των  Τρώων και αν οι Τρώες ήταν Έλληνες, είναι ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει και απασχολεί πολλούς ερευνητές της μυθιστορίας και της ομηρογνωσίας.
Θα προσεγγίσω  το ερώτημα και την απάντηση του μέσα από τη λογική κυρίως,  λαμβάνοντας υπ΄ όψιν όλα τα ιστορικά και μυθολογικά δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής.
Το  θέμα ξεκινά αναπόφευκτα από το επίσης σημαντικό ερώτημα για την καταγωγή των Ελλήνων και  οι απόψεις της επιστήμης, της θεολογίας και των διαφόρων ιστορικών είναι διάφορες, αναλόγως των  συμφερόντων που  εξυπηρετούν και όχι πάντοτε την αλήθεια. Άλλοι θεωρούν  ότι η  καταγωγή των Ελλήνων είναι  από την Ινδοευρωπαϊκή φυλή, άλλοι από τον Αβραάμ , τον Ισαάκ και τον Ησαΐα που χορεύουν στο γάμο τους και  από τον Ιορδάνη που βαπτίζονται, άλλοι από τους πιθήκους της Αφρικής, και άλλοι από τους δεινόσαυρους της Ασίας
Αν οι Τρώες   είναι Έλληνες είναι ίδιος λαός , έχουν ίδια θρησκεία και ίδια γλώσσα. Αυτό λέει η λογική  εκ πρώτης άποψης και πολύ σωστά και δεν θα καταργήσουμε την  λογική για χάρη μιας υποκειμενικότητος που  μας βολεύει. Δεν είναι έντιμο για ένα της αλήθειας, ερευνητή. Αναγκαία συνθήκη αλλά, όχι  αρκετή. Μη ξεχνούμε πως η Ελληνική θρησκεία τότε ήταν οικουμενική και η  Ελληνική γλώσσα διεθνής.
Η καταγωγή των Ελλήνων μέσα από την Ελληνική Μυθολογία, τον Όμηρο και τον Ησίοδο είναι γνωστή με μικρές παραλλαγές.
Ο Έλλην έζησε στην Θεσσαλία και ήταν ο γενάρχης των Ελλήνων. Ήταν γιος του Δευκαλίωνα (ή σε κάποιες αναφορές του ίδιου του θεού Δία) και της Πύρρας, αδελφός του Αμφικτύονα και πατέρας του Αιόλου, του Ξούθου, και του Δώρου. Η γυναίκα του, μητέρα όλων των Ελλήνων, ήταν η Νύμφη Ορσηίδα. Σε αυτόν αναφέρεται και ο γνωστός κατακλυσμός που συνδέεται με τις τεκτονικές αλλαγές της  Ατλαντίδος..Η καταγωγή των  Τρώων είναι επίσης γνωστή μέσα από τις ίδιες πηγές. Γιος της Ατλαντίδος κόρης Ηλέκτρας εξ αιτίας ενός νέος κατακλυσμού, έρχεται από την ατλαντική νήσο Στρατηγίς λεγόταν η Σαμοθράκη ,στην Τρωάδα και ο  Ίλος εκεί που κάθισε η αγελάδα, στο λόφο της Άτης,  κτίζει το Ίλιον.

Το άμεσο λογικό συμπέρασμα είναι πως και οι Τρώες και οι Έλληνες έχουν κοινή καταγωγή.
Επίσης έχουν τους ίδιους θεούς, αν και είναι χωρισμένοι ως προς την εύνοια  που δείχνουν και πέρα από νύξεις του Ομήρου για αλλόγλωσσους, ομιλούν  την ίδια γλώσσα χωρίς διερμηνείς.
Επειδή αυτά τα γεγονότα χάνονται στα βάθη του μυθικού χρόνου, ακόμη και τα ιστορικά είναι αρκετά παλαιά μιας και αφορούν ιστορία 4000 χρόνων τουλάχιστον  πριν, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί να μην παρασυρθούμε από το λογικό σφάλμα σε κρίση θολή. Η επίδραση της καταγωγής είναι ισχυρή μέχρι την 7 η γενεά όπως έχουν αποδείξει τα πείραματα του Μέντελ  με τα μπιζέλια της κληρονομικής μεντελικής.
  Ίδια θρησκεία  όμως δεν σημαίνει πάντα  ίδιος λαός.  Η Ρωσία και η σημερινή Ελλάδα έχουν ίδια επίσημη θρησκεία, δεν είναι ίδιος λαός.  Οι Πομάκοι όμως της Θράκης   αισθάνονται Έλληνες. Πολλοί Τούρκοι της  Μ . Ασίας δεν έχουν μογγολικά  χαρακτηριστικά, είναι Ελληνικής καταγωγής, αισθάνονται όμως Τούρκοι. Επίσης η ΗΠΑ και η Αγγλία ομιλούν την ίδια γλώσσα. Σήμερα δεν είναι ο ίδιος λαός, παρ΄όλο που έχουν κοινή καταγωγή και κάποτε ήλθαν σε  μεγάλη και οριστική σύγκρουση μεταξύ τους, βλέπε τη ταινία του   Μελ Γκίμπσον, Ο Πατριώτης.
Τα ονόματα και η γλώσσα προσαρμόζονται  στο έργο και στη κάθε φυλή. Όλοι οι εξωγήινοι μιλούν αγγλικά, Το όνομα  Δαρείος οι Πέρσες το πρόφεραν διαφορετικά Dārayava(h)uš,  καθώς και  τον Κύρο από τον  Ξενοφώνα.  Οι Εβραίοι τον Ιωάννη  ( δεν είναι από τον Ίωνα Ιωνία) τον λένε,  יוחנן (Γιοάναν) Γιεχόαναν   και Τζοσουά τον   Ιησού, Μύριαμ τη  Μαρία.
Ακόμη αν στο μέλλον κάποιος άνθρωπος  μετά από χίλια χρόνια δει την ταινία Τροία με τον  Μπράντ Πητ  μπορεί να υποθέσει πως και οι   Τρώες και οι Αχαιοί είναι  Αμερικάνοι  στη καταγωγή.  Τα έργα  έχουν μια ποιητική άδεια.  Όπως και τα Ομηρικά Έπη.  Οπωσδήποτε έχουν και ιστορικά στοιχεία ακριβή, αλλά διαθέτουν και μια ποιητική σουρεαλιστική υπερβολή καθαρά συμβολική.
Και θα ήθελα να σταθώ εκεί γιατί με ενδιαφέρει αυτή η  ομηρική μεταφορά, την θεωρώ επίκαιρη πολύ διαφωτιστική και διαχρονική.
Βασικά είναι το θέμα που ασχολούμαι τα τελευταία 20 και πλέον έτη.
Αυτός ο πόλεμος ξεκίνησε με ένα μήλο.  Άλλη φορά θα αναφερθώ στο γιατί.
Έγινε για την Ωραία Ελένη που συμβολικά είναι η ΓΝΩΣΗ. Η γνώση που κτίζει τα τείχη της Τροίας τα ιερά. Τείχη κτίζουν συγκεκριμένες δομές του συστήματος,  κυρίως θρησκευτικές, βλέπε βατικανό, χρηματοπιστωτικές τράπεζες, βασιλείς, βλέπε  Λουδοβίκος Αντουνανέτα,  Κύκλωπες από τη Λεμουρία  και  Δαρείος με τον περσικό χρυσό.
Ο Όμηρος αναφέρει την λέξη Ελλάς και  Έλληνες με πρωταγωνιστή τον ξανθό Αχιλλέα που ήταν αρχηγός και βασιλιάς τους, αλλά και η Πηνελόπη μιλάει για την Ελλάδα  δακρυσμένη.
Επίσης θα πρέπει να   λάβουμε υπ όψιν μας την ομοιότητα  Τρώων και Μνηστήρων Αχαιών που σαφώς ήταν  Έλληνες και αυτοί και, μάλιστα επτανήσιοι, αλλά είχαν παλιοχαρακτήρα. Η αντικειμενικότητα του ποιητή είναι αξιοθαύμαστη. Περισσότεροι φαίνεται να εκτιμά τον Τρώα   Έκτορα  και την θαυμάσια Ανδρομάχη, παρά τους δούλους Έλληνες που υπηρετούν τους μνηστήρες στο παλάτι της  Ιθάκης,ειδικά τον Μελάνθιο και τους επιφυλάσσει τιμωρία παραδειγματική.
Κατόπιν όλων αυτών, η προσωπική μου άποψη είναι πως και οι Τρώες και  Αχαιοί ήταν ατλαντικά φύλλα κοινής καταγωγής,αλλά με σαφείς διαφοροποιήσεις στη συνέχεια.
Όπως επίσης ο Ελληνοιταλικός πόλεμος του 40 δεν ήταν εμφύλιος πόλεμος, παρ όλη την κοινή καταγωγή των Ελλήνων και Ιταλών και τη θρησκεία. Εμφύλιος πόλεμος ήταν το 45 στην Ελλάδα. Εμφύλιος πόλεμος θα ήταν στην Ιθάκη, αν ο Οδυσσέας καλούσε ον λαό σε αντίσταση κατά των μνηστήρων. 
Οι Αχαιοί   και τα πελασγικά φύλα συγκρότησαν το σώμα της  κυρίως Ελλάδος έτσι όπως το ξέρουμε σήμερα, αλλά με την σκέψη και τον  πολιτιστικό αποικισμό τους διαμόρφωσαν όλο τον πλανήτη. Είναι η σκέψη του Οδυσσέα και η δύναμη του Αχιλλέα Αλέξανδρου Ηρακλή   με αξίες ιδανικά  ηρωισμό, δημοκρατία, ελευθερία και τιμή.
Η Τροία είναι πάντοτε η άλλη πλευρά , του χρήματος που τον άνθρωπο δούλο ποιεί. Πέφτει και ξανακτίζεται ξανά. ΄ Έχουμε πολλές ΤΡΟΙΕΣ και συμβολικά, αλλά και ιστορικά. Έχει να κάνει με την άπληστη αρπακτική και υλιστική φύση του ανθρώπου που θα χρησιμοποιήσει τη γνώση, τις θρησκείες για  τις εξουσίες  και κλέβει της ζωής μας την  ομορφιά.
Η Τροία δεν είναι ρομαντική μορφή του Ρομπέν των Δασών  που κλέβει για να τα δώσει στους  πτωχούς, είναι η ληστρική μορφή της χρηματοπιστωτικής εξουσίας.
Δεν είναι οι επαναστάτες " κλέφτες και αμαρτωλοί", αλλά  άθλιοι τραπεζίτες και   βολεμένοι αστοί. Αυτοί πρέπει να μας πουν που τα βρήκαν τα λεφτά και δανείζουν και χρεώνουν με τόκο και που κρατούν κρυμμένη την Ελένη.
Θα ποινικοποιήσουμε τον πλούτο;
Όχι τον πλούτο. Ο άνθρωπος είναι πλούσιος από τη γέννηση του. Θα ποινικοποιήσουμε αυτούς  που τον κλέβουν, ληστεύουν τον άνθρωπο, τον οδηγούν στη ζητιανιά και του δίνουν ψίχουλα ψεύτικης φιλανθρωπίας και ελεημοσύνης.
Μπορούμε να δούμε την Τροία και τους  Τρώες   να έχουν  κλέψει όλη την ομορφιά, τους θησαυρούς, την τεχνογνωσία την τεχνολογία, και   να έχουν κλειστεί στα τείχη τα ψηλά των πολυεθνικών αγορών ( τα πολλά παιδιά του εξαγορασμένου Πρίαμου ) και όλος ο υπόλοιπος  κόσμος να βυθίζεται στην φτώχεια και στην  απελπισία.
Οι μνηστήρες και οι δούλοι στην Ελλάδα να τρώνε και πίνουν εις βάρος της ανθρωπιάς με την εγκληματικότητα την ανεργία και τις αυτοκτονίες σε έξαρση . Το ίδιο κάνουν οι μνηστήρες σε κάθε λαό, χώρα  και φυλή.
Γι αυτό θεωρώ τα Ομηρικά Έπη σημαντικά, γιατί κάθε φορά μια ΣΚΗΝΗ από αυτά, παίζεται στην παγκόσμια σκηνή της ιστορίας και λειτουργούν και σε προσωπικό επίπεδο και σε συλλογικό σημειολογικά.
Ας τα συμβουλευόμαστε προσεκτικά ειδικά ως προς το συμβολικό τους νόημα.
Μας λέει πολλά.
Οι ΕΛΛΗΝΕΣ να εκστρατεύσουν ενωμένοι για τα ΤΕΙΧΗ  μιας άπληστης Τροίας  με ηγέτη τον Αχιλλέα και ο κάθε λαός να  δει τι θα κάνει με τους ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ του  με σύμβουλο τον σοφό Οδυσσέα.  Ο επόμενος σταθμός της  ανθρωπότητος θα είναι ο Ηρακλής και ο άνθρωπος ο αξιοπρεπής.


Αστραία ©©  Ομηρικές Ερμηνείες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν η γνώση δημιουργεί προβλήματα,
η άγνοια αναμφίβολα δεν μπορεί να τα λύσει