Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

Η μοναξιά της αυτογνωσίας



                                                    Το πλοίο της συνείδησης

Δεν υπάρχει αυτογνωσία χωρίς μοναξιά ή περιόδους μοναξιάς. Και ο Οδυσσέας και ο Ηρακλής ήταν πολύ μόνοι, ταξίδεψαν και έζησαν μέσα σε μια απέραντη μοναξιά.
Η μοναξιά δεν είναι κακή, όταν κάνεις καλή παρέα με τον εαυτό σου, αλλά το πρόβλημα είναι να τον βρεις και να τον γνωρίσεις και αυτό είναι δύσκολο. Είναι Άθλος  ΤΑΞΙΔΙ είναι μεγάλη διαδρομή και περνά μέσα από τους ρόλους και του κυνηγού και του ονειρευτή. Η μοναχικότητα δεν είναι ακριβώς μοναξιά. Κάποιος μπορεί να θεωρείται κοινωνικός να είναι με πολλά άτομα συνεχώς  και να είναι ταυτόχρονα μοναχικούς, αλλά σίγουρα η μοναξιά είναι μοναχικότητα.
Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από μεγάλη μοναξιά και μοναχικότητα παρ όλο που ο πληθυσμός αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Οι πιο πολλοί  άνθρωποι είναι πολύ  μοναχικοί με την εικόνα διαγράφεται καθαρά στα δίκτυα τα κοινωνικά και πολύ μόνοι.  Συνήθως πηγαίνουν βόλτα με ένα ή δύο σκυλιά που τα έχουν μαζί τους σε διαμερίσματα πόλεων αστικά. Φυσικά το να  κρατάς ένα ζώο μέσα σε ένα κλειστό χώρο ως αντίδοτο  της μοναξιάς μόνο φιλοζωία δεν είναι αλλά μεγάλος αντιθέτως εγωισμός. Παλιά οι άνθρωποι είχαν  κοινωνικές εκδηλώσεις όχι τόσο απρόσωπες συναθροίσεις και  συναυλίες, καφενεία,  συγκεντρώσεις όπου βρισκόταν γνωριζόταν συζητούσαν αντάλλασσαν γνώμες συνομιλούσαν. Σήμερα υπάρχουν μόνο μοναχικές καφετέριες  όπου όλοι  πίνουν  ένα καφέ μόνοι τους. Και είναι παρά πολλές. Στην ουσία μπορείς να μετρήσεις τη μοναξιά των ανθρώπων από  αριθμό των καφετεριών που υπάρχουν και από τον αριθμό των κατοικίδιων  ζώων και ειδικά των σκυλιών που πηγαίνουν βόλτα.
Η μοναξιά είναι δύσκολη υπόθεση  γιατί στην αρχή μέχρι και αν, τα βρεις με τον εαυτό σου έρχεσαι αντιμέτωπος με τις σκοτεινές πλευρές του που είναι η σκιά, η άνιμα και ο άνιμους αντιστοίχως για άνδρες και γυναίκες και ας γνωρίσουμε αναλυτικά αυτά το δωμάτια τα σκοτεινά του εαυτού.
Η σκιά είναι του ιδίου φύλλου, έχει στοιχεία από το  προσωπικό  οικογενειακό  ασυνείδητο και αντιστοιχεί στον Κύκλωπα και την Λερναία  Ύδρα.  Αντισταθμίζεται από την περσόνα και την δημόσια εικόνα.
Η άνιμα και ο άνιμους είναι στοιχεία του προσωπικού υποσυνειδήτου και  και αντιστοιχούν στον Κέρβερο από τον Ηρακλή και τον Άδη με την Κίρκη στον Οδυσσέα. Είναι η αρσενική γυναίκα και ο θηλυκός άνδρας που βρίσκεται μέσα  σε ένα άνδρα και  μία γυναίκα και την ερωτεύονται όταν προβάλλεται στο άλλο φύλο. Δηλ. η γυναίκα που ερωτεύεται ένας άνδρας ενεργοποιεί την άνιμα του. Στην περίπτωση της ομοφυλοφυλίας τα άτομα ερωτεύονται και έλκονται από την σκιά τους και όχι από την άνιμα και τον  άνιμους. Οι άνθρωποι έχουν φύλο και γεννιούνται με αυτό ΧΧ ή ΧΥ.  Ανεξάρτητα από τι σεξουαλικές τους προτιμήσεις αυτό δεν αλλάζει γιατί  δεν αλλάζει το DNA.
Στην πανσεξουαλικότητα της εποχής μας  ενεργοποιούνται  και δρουν ανεξέλεγκτα  και ασυνείδητα όλα τα σκοτεινά  στοιχεία του εαυτού.
Η βαθιά κατάδυση της συνείδησης στις ρίζες του ασυνείδητου θα φέρει σε επαφή το άτομο με τις ενδομήτριες εμπειρίες και  τα συναισθήματα που ένιωσαν οι γονείς του κατά την διάρκεια της σύλληψης. Αυτά , η κληρονομικότητα καθώς και τα πρώτα ασυνείδητα παιδικά χρόνια, ειδικά πριν την ομιλία  θα αποτελέσουν  τη βάση της σκιάς. Όσο το άτομο κοινωνικοποιείται τόσο η σκιά ελέγχεται μέσω της κοινωνικοποίησης και της παιδείας και ζει στο παρασκήνιο. Όταν αυτομολείται γίνεται ανεξέλεκτη. Η έλλειψη σωστής παιδείας και η ερημοποίηση της  σωστής κοινωνικοποίησης γιγαντώντει το πρόβλημα της σκιάς  που καταβροχθίζει ότι βρει μπροστά της .
Με αδέσποτη την Σκιά δεν υπάρχει περιθώριο  για αυτογνωσία . Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να μείνουν μόνοι τους γιατί φοβούνται να αντιμετωπίσουν το άγνωστο αυτό κομμάτι του εαυτού τους. Προτιμούν να πηγαίνουν σε μεγάλα εμπορικά κέντρα ή  συναθροίσεις όπου αισθάνονται  ασφαλείς μέσα στην πελώρια σκιά του συλλογικού ασυνείδητου που αναπτύσσεται υπέρμετρα, μοιράζονται δηλ την  συλλογική σκιά.
Η σκιά του Οδυσσέα είναι οι Μνηστήρες, καθώς και τα ελαττώματα των συντρόφων του  χάνονται σε κάθε σταθμό και η άνιμα του είναι η Κίρκη η Καλυψώ η  Ναυσικά και.... η Πηνελόπη. Η Πηνελόπη  είναι και κάτι πολύ περισσότερο, είναι ο Άλλος του Εαυτός, το ταίρι του.
Η γνωριμία του Οδυσσέα με αυτό το κομμάτι του εαυτού του περιγράφεται αναλυτικά στις  Ομηρικές  Ραψωδίες , όπως και αυτοέλεγχος του και η αξιοθαύμαστη αυτοπειθαρχία του.
Ας τις μελετήσουμε προσεκτικά και θα μας βοηθήσουν  στην κατανόηση του Εαυτού στο μεγάλο ταξίδι της Συνείδησης στον κόσμο του θαυμαστού.


Αστραία ©©

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν η γνώση δημιουργεί προβλήματα,
η άγνοια αναμφίβολα δεν μπορεί να τα λύσει