Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

6. Ομηρικό Πέρασμα

ΟΜΗΡΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Δες τον σαν παιδί
με μια καινούργια του ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ ματιά
σε μια γέφυρα ισορροπίας ενωτικά αρμονικά ισορροπιστικά

-Καλώς ήλθες, μου λέει στην έρημο του πεδίου του ομηρικού.
Δεν κρατούσε τίποτα στα χέρια του. Πιάνοντας το χέρι μου,  σαν κάποιος που οδηγεί ένα  τυφλό ή ένα μικρό παιδί, διασχίσαμε μια  γέφυρα και ένα τοπίο  τυλιγμένο σε ομίχλη αχλύ .
Άκουγα μόνο μια φωνή ερμηνευτική αυδή.
-Δεν  μπορείς να γίνεις ένας  Κίκονας μου είπε, βάρβαρος άξεστος απολίτιστος  χωρίς κανένα αυτοσεβασμό αυτογνωσία ενδοιασμό και επίπεδο αισθητικό. Πριν δεχθείς ένα διάλογο με κάποιον βεβαιώσου πως δεν ανήκει σε αυτή την  ενεργειακή  ακατέργαστη δομή. Θα χρησιμοποιήσει το τελευταίο τέχνασμα του Σοπενχάουερ και  θα σε «νικήσει» , όπως είπε ο προπονητής του Ρόκυ, ο οποίος τον συμβούλεψε να μην δεχθεί την πρόκληση του homo neanderthal  γιατί είχε εκπολιτιστεί  πολύ.
Δεν μπορείς να διυλίζεις τον κώνωπα σαν ένας απολιθωμένος αποξηραμένος Λαιστρυγόνας αρχαιόπληκτος  σοβαροφανής ,πληκτικός, υποχόνδριος   , ψάχνοντας τον τόνο που λείπει  και το κόμμα που ξέχασε κάποιος κάνοντας παρατηρήσεις απουσία πνεύματος συνεχώς   σε ξύλινη γλώσσα υπερσχολαστικός.
Δεν μπορείς να γίνεις ο Κύκλωπας και να καταβροχθίζεις τους ανθρώπους σε μια σπηλιά χρησιμοποιώντας την  γνώση και την μεταφυσική  και τα θρησκευτικά σαν επιβράβευση και τιμωρία του θεού  και του πολύφημου υιού.
Αλλά φυσικά δεν θα καταλήξεις  «πρόβατο»  και αμνός  κανενός  θεού.
Ούτε   «γουρούνι»   από τα κοπάδια που προσέχει ο Εύμαιος . Βρωμίζουν ποδοπατούν  το κάθε τι παμφάγα και στο τέλος οι μνηστήρες τα τρώνε  όπως τους αξίζει . Ούτε να προσπαθήσεις να τα μάθεις να τραγουδάνε, ενοχλείς και τους χοίρους χάνεις και τον χρόνο σου.
Τα βόδια του Φιλοίτιου να τα αποφύγεις. Πάντα θα κοιτούν τα τρένα χωρίς αυτά να αναχωρούν γιατί βόσκουν « ευτυχισμένα» σε λιβάδια πράσινη άγνοιας και αμάθειας που δεν δακρύζουν ποτέ.
Το  «σκυλολόι» ενός λούμπεν προλεταριάτου  βαριά μειονεκτεί  και πάντα θα παραμένει το χωριό του σκύλου, το  dogville   που καμία ΧΑΡΗ δεν μπορεί να καταλάβει  να εκτιμήσει και να  ορθοποδήσει. Οι  "σκύλοι" θα ορμήσουν να σε κατασπαράξουν  σαν τον Οδυσσέα  όταν φθάνει στο καλύβι του  χοιροβοσκού.
Δεν ανήκεις στην τάξη των δούλων που ένα αφέντη  θέλουν με μαστίγιο και καρότο άνθρωπο ή θεό. Ούτε μνηστήρας μπορείς  να είσαι  γιατί είναι θέμα ήθους και  αισθητικής  που ριζικά διαφωνείς.
Αυτά μου είπε και συνειδητοποιώντας την έρημο του πραγματικού   ένιωσα την απελπισία του αληθινού.
-Τι μπορεί να ΕΙΜΑΙ , τον ερωτώ με την αγωνία ενός Χάϊντεγκερ σε ερώτημα βαθιά υπαρξιακό.
-Μπορείς να ΕΙΣΑΙ μου απαντά ανάμεσα στους 7 υπέροχους και τους  θαυμάσιους  5 με τρόπο εξαιρετικώς ομηρικό. Ήτοι τους κάτωθι: 
 ΕΥΡΥΚΛΕΙΑ, το ΕΥΡΥ μεγάλο ΚΛΕΟΣ των Ομηρικών Επών, μεγάλο στην ηλικία αιώνων και ετών πολλών. Η δόξα των ηρωικών πολεμιστών στα Νίπτρα  των  καθαρών ποδιών.
ΠΗΝΕΛΟΠΗ, το ξετύλιγμα μιας μεγάλης ιστορίας  πορεία γνώσης και αυτογνωσίας σε κόκκινη κλωστή ανέμη ΠΗΝΙΟ  ομηρικών παραμυθιών παραβολών.
ΟΔΥΣΣΕΑΣ, το βασανισμένο ΟΔΥΣΣΑΜΕΝΟ  μυαλό του Ανθρώπου διωκόμενο άγρια από ένα τρικυμισμένο  νερό θυμικό.
ΕΥΜΑΙΟΣ, ο φύλακας των χοίρων των σκύλων και η ΜΑΙΑ των γεννήσεων των καλών.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ, η καρδιά το θάρρος και ο ΝΕΟΣ που μάχεται ΤΗΛΟΘΕΝ από μακριά,
ΦΙΛΟΙΤΙΟΣ, ο φύλακας των βοδιών που  τα άφησε να κοιτούν τα τρένα να περνούν χωρίς αυτά. Άρπαξε την ΤΥΧΗ του, οίτος  και άφησε στα βόδια τα κέρατα.
ΛΑΕΡΤΗΣ, καλλιεργητής αγρών χωραφιών περιβολιών γερών δένδρων και όμορφων παιδιών και εγγονών, όμορφων βουλοφόρων ΛΑΩΝ.
Και  ο Μενέλαος η  Ελένη,ο  Νέστωρ παρέα με τον Αχιλλέα με σύντροφο του την Ιφιγένεια των Ατρειδών κόρη της Πύλης των Λεόντων των Ηρωικών Επών.  
Το βρήκα πολύ σουρεαλιστικά ορθολογιστικό όλο  το σκηνικό και ενδιαφέρον όλο αυτό το Ανθρώπινο Δυναμικό. ¨Όμως είχα μια απορία που την διατύπωσα σε χρόνο ενεστώτα και παρατατικό.
-Για να υπάρξει ροή ενέργειας σε κύκλωμα ανοικτό πρέπει να  υπάρξει και Διαφορά Δυναμικού  θετικών πρωτονίων  και αρνητικών φορτισμένων  ηλεκτρονίων  υλικών και ενεργειακών πεδίων.
Στη Ανθρώπινη ομάδα των 12 καταπληκτικών  τα αρσενικά πλην – υπερτερούν, πως θα γυριστεί ο Τροχός του Χωροχρόνου  των Ομηρικών Ραψωδιών;
-6 είναι οι αρσενικοί και 6 οι θηλυκοί πολεμιστές μου είπε και 4 παραμένουν του Εύμαιου οι Βοσκοί  στις Πύλες φύλακες και φρουροί. Ο Εύμαιος είναι  η ΜΑΙΑ και ο  Φιλοίτιος είναι  η ΤΥΧΗ  αίσα μοίρα ενός  κύκλου  360 μοιρών  σε αριθμητική οργάνωση και  ομηρική  συναρμολογούμενη δομή.
Όταν ο Οδυσσέας θα βρεθεί ανάμεσα από την Σκύλλα και την Χάρυβδη συνειδητοποιεί πως  δεν ανήκει  πουθενά, δεν έχει από  πουθενά να πιαστεί , για αυτό και χωρίς ελπίδα σε   ένα  παγκάκι ή μια συκιά στην  μέση  της  αφροδιτικής  ΖΩΝΗΣ, στο ΜΕΣΟΝ του ΠΟΥΘΕΝΑ  στο λυκόφως των συναισθημάτων του θα μείνει και θα κρατηθεί. Μετά  το  άλμα  στο κενό θα ενώσει τα δυο  ημισφαίρια το δεξί και το αριστερό, τα δυο ποτάμια  Πηνειό  και Αλφειό  μαζί με ένα αστέρι Έσπερο ή Αυγερινό που θα ανατείλει  ή θα δύσει στον ουρανό.
Κοίταξα γύρω μου. Η ομίχλη άρχισε να φεύγει και ένα τοπίο νησί χώρα  να αναδύεται   μέσα από μια γέφυρα κατανόησης   οικείο γνωστό. …..
  "ατραπιτοί τε διηνεκέες λιμένες τε πάνορμοι πέτραι τ΄ ηλίβατοι και δένδρεα τηλεθόωντα". ν 195
Ουμανιστικές κοινωνίες σε ομηρικές αλληγορίες

1 σχόλιο:

  1. Το Πέρασμα των Ορίων

    Γλιστράμε και περνούμε
    κι αν μένει κάτι εδώ,
    είναι το φως, που μας χαρίστηκε να δούμε,
    μεσ' τη ζωή εσύ κι εγώ. ...

    Το Πέρασμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν η γνώση δημιουργεί προβλήματα,
η άγνοια αναμφίβολα δεν μπορεί να τα λύσει