Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

Η γέννηση του Τηλέμαχου


Η Οδύσσεια αρχίζει με ένα Τηλέμαχο που ετοιμάζεται να ενηλικιωθεί
Ο Οδυσσέας κρατά τον Τηλέμαχο στην αγκαλιά
Πότε και πως γεννιέται ο Τηλέμαχος
 Η αναφορά του Τηλέμαχου στην Ιλιάδα είναι χαρακτηριστική, όταν ο Οδυσσέας εξοργισμένος από την συμπεριφορά του Θερσίτη, Β Ιλιάδος, στ.  260 τον κτυπάει με ένα ραβδί και του λέει:
"Να μη αποκαλούν  πατέρα του Τηλέμαχου, αν δεν  σε στείλω πίσω  με κλάματα και πλήγματα  όταν σε ξαναπιάσω να ανοηταίνεις."
Η Οδύσσεια αρχίζει με έναν  Τηλέμαχο που ετοιμάζεται να ενηλικιωθεί και η  γέννηση του Τηλέμαχου, η εφηβική του  ηλικία,  σκιαγραφείται μέσα από  τις πλάγιες σκέψεις του ποιητή.
Είναι χαρακτηριστικές επίσης οι  γεννήσεις θεών και ημιθέων και διάσημων ηρώων  μέσα από την σιωπηλή γνώση της Ελληνικής Μυθολογίας σε γεννήσεις αστεριών και της ονοματοδοσίας τους.
Έτσι έχουμε τη γέννηση του Διόνυσου, του Ηρακλή και τη γέννηση του Απόλλωνα που διηγείται ο Οδυσσέας όταν φθάνει στη  Σχερία συναντώντας τη Ναυσικά, ζ Οδυσσείας στ.160.
Απουσιάζει  η αναφορά στη γέννηση του Τηλέμαχου, αλλά  είναι έντονα φορτισμένη η σκηνή της συνάντησης τους και η αναγνώριση μεταξύ τους.
Δεν ξέρουμε πως  γεννιέται ο Τηλέμαχος, μαθαίνουμε όμως πότε  ενηλικιώνεται  και πως.
Πώς  γεννιέται ένας άνθρωπος;
Όταν το έμβρυο εξέλθει από τη μήτρα και πάρει τη πρώτη αναπνοή.
Πότε ενηλικιώνεται;
Όταν αναλαμβάνει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις του.
Μερικοί άνθρωποι δεν ενηλικιώνονται ποτέ παραμένουν ανώριμοι και  "νήπιοι" όπως τους αποκαλεί ο ποιητής χαρακτηριστικά, Μπορεί όλοι να μιλούν για δικαιώματα, αλλά ξεχνούν πως τα δικαιώματα είναι ανάλογα με τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες. Όλοι θέλουν δικαιώματα , αλλά λίγοι αναλαμβάνουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που συνεπάγονται.
Η ενηλικίωση του Τηλέμαχου σημειοδοτεί αυτή ακριβώς την ανάληψη ευθυνών και δεν είναι βιολογική. Είναι ψυχική νοητική και πνευματική.
Ο μόνος τρόπος να συναντήσει κάποιος τον Οδυσσέα είναι να ενηλικιωθεί πραγματικά και ο μόνος τρόπος να  ξαναγεννηθεί είναι να κοιμηθεί στη κατεύθυνση Νότου και Βορρά  και να ξυπνήσει στο άντρο των Ναίδων, ανανεωμένος ξανά.
Ζει με νέα συνείδηση,  υπευθυνότητα, κατανόηση και  νεανική ορμή.
Η συνάντηση του Τηλέμαχου με τον Οδυσσέα είναι η συνάντηση του νου με την καρδιά. Η καρδιά ανήκει στον Απόλλωνα και γίνεται κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο.
Είναι το ταξίδι του Ήλιου και της Συνείδησης που ξεκινά.
Αυτό μας  λένε τα Έπη τα Ομηρικά για φωτεινές  γεννήσεις και θαυμαστά μωρά.
Ο Οδυσσέας κρατά τον Τηλέμαχο αγκαλιά και του δείχνει τη χώρα του και τηn πατρίδα του.
Ο Τηλέμαχος τα θυμάται αυτά, όταν τον συναντά μετά από μια μεγάλη εφηβική μοναξιά και ερημιά.
Το ταξίδι ξαναρχινά με στόχο το κέντρο του  Ήλιου, ηλιογεννετικά.


Αστραία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν η γνώση δημιουργεί προβλήματα,
η άγνοια αναμφίβολα δεν μπορεί να τα λύσει