Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Ζητείται Ιθάκη

Φαίακες Ελλάδα Ιθάκη
                            
                               για παλαιούς και νέους πρωθυπουργούς εν μέσω Συμπληγάδων


     Από το νησί των Φαιάκων, την πανέμορφη Ναυσικά-Κέρκυρα, το μήνυμα του πρωθυπουργού της Ελλάδος για την επιστροφή της Περσεφόνης στην γη, είναι  "εμπνευσμένο" από μία παλαιότερη ομιλία αρθρογραφία μου. Χαίρομαι που οι σύμβουλοι του,  με μελετούν επισταμένως και ενημερώνονται  για τα ομηρικά, εν Ελλάδι, τεκταινόμενα.
Ας πάρουμε τα  πράγματα από την Αρχή.
Την Ιθάκη πολύ ηγάπησαν, ελάχιστοι, την  διαδρομή.
Γιατί;
Διότι είναι δύσκολη πολύ και ένα  όρο απαράβατο, απαιτεί, καθώς και  ένα βιογραφικό-οικοδόμημα  γερά  να  στηριχθεί. Κίονες 12 και, 12 Ομηρικοί Σταθμοί, πρέπει να περιέχονται  και να θεμελιώνονται σε ισορροπία λεπτή. Αυτά  τα τσεκούρια η Πηνελόπη, τοποθετεί. Αυτά γνωρίζει ο Οδυσσέας γιατί έχει περάσει από εκεί.  Αυτό μας διδάσκει ο Όμηρος και είναι η δοκιμασία του τόξου για όποιο  "Οδυσσέα" τον τίπλο διεκδικεί. Μέχρι στιγμής έχουν προσπαθήσει πολλοί, όμως το τόξο δεν λυγίζει, γιατί δεν υπάρχει το αντίκρυσμα στο ΒΙΟΣ τους, τη ζωή.
Ο Οδυσσέας φθάνει στην Σχερία, μετά από μια   «Ηράκλεια» στην Καλυψώ, Επιλογή. Πριν, στον Άδη είχε κατεβεί.
Φεύγει από το νησί  του Αλκίνοου,  μετά από  μια εξονυχιστική έρευνα από την σύζυγο του Αλκίνοου που την λένε, Αρετή.
Κανείς δεν φθάνει και κανείς δεν αναχωρεί από αυτό το νησί, αν αυτές τις ομηρικές προδιαγραφές, δεν πληρεί.
Ο κ. Γιωργάκης Παπανδρέου, ο εγγονός και ο γιoς του κομματικού κατεστημένου, αναζήτησε την Ιθάκη, αλλά δεν την βρήκε. Αντιθέτως, βρήκε τις αγορές τις χρηματοπιστωτικές, που τις έσωσε στα 10 λεπτά αποφάσεων που ρήμαξαν την Ελλάδα.
Ο κ. Αντωνάκης Σαμαράς, πλούσιος συγγενής, της μεγάλης των κομμάτων, αυλής, αναζήτησε τους πολεμιστές, αλλά δεν τους βρήκε, γιατί είναι φτιαγμένοι από υλικό άλλης, αντοχής.
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας,  επαναστάτης χωρίς ιδεολογία, της μεγάλης των κομμάτων σχολής, στην ομηρική αναφορά του, ανάμεσα από τις συμπληγάδες, κλέβοντας τις λέξεις,  μιαν Ιθάκη, αναζητεί.
Για να αναζητήσεις την Ιθάκη, χρειάζεται να έχεις φύγει από αυτή σε μακρινό ταξίδι  και εξερευνητική αποστολή..
Δύο είδη ανθρώπων δεν φεύγουν ποτέ από αυτή. Το πρώτο, είναι η Πηνελόπη, η Ευρύκλεια, ο Εύμαιος, ο Λαέρτης και ο Φιλοίτιος. Το δεύτερο είναι, οι  υπερφίαλοι Μνηστήρες και οι  διεφθαρμένοι δούλοι  και οι δούλες.
Ο Οδυσσέας και ο Τηλέμαχος φεύγουν και ξαναγυρίζουν μαζί.
Αυτό που ξεχωρίζει τον Οδυσσέα, από   τους Μνηστήρες και τους ζητιάνους δούλους, είναι το ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ  του,  είναι το Τόξο που ξέρει να χεiριστεί. Έχει τη  Διαδρομή και  είναι οι πέλεκεις- Σταθμοί.
Δεν το έχουν, ακόμη και αν ανήκουν σε σοσιαληστρική διεθνή.
Και η  Πηνελόπη το ζητά, ως απόδειξη ισχυρή , αλλά και η  δίκαιη Αλκίνοη Αρετή.
Χωρίς Γνώση και Αρετή, δεν υπάρχει Οδυσσειακή Διαδρομή, διότι δεν υπάρχει,  Αυτογνωσία, Θάρρος, Διαύγεια,  η Δύναμη της Αυτοσυνείδησης  και  η Καρδιά,  η Καθαρή.
Χωρίς αυτούς τους 12 Κίονες της Ομηρικής ενδελεχούς κατασκευής, ο νους πλανάται από στις Συμπληγάδες πλαγκτές πέτρες και συντρίβεται στη στιγμή. Κανένα Βέλος δεν περνά από 12 τσεκούρια  σε ευθεία γραμμή.
Ο σπόρος της Περσεφόνης που αναδύεται,  άμα τη επιστροφή της,  από το βασίλειο του Πλούτωνος, δεν πρέπει να είναι καμένος, για  να βλαστήσει στο φώς.
Έτσι αποδεικνύει,  ότι είναι ζωντανός.
Και είναι η Συνείδηση του, που τον ρωτάει για το γιατί και το πώς.
Μερικοί την λένε, Πηνελόπη, άλλοι Αρετή, εγώ, την λέω,
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και  είναι, του Τόξου o χειρισμός,  ευθύτητα, καμπύλη, στόχος, ευστοχία  και  o ενδελεχής  σκοπός

Αστραία ©©

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν η γνώση δημιουργεί προβλήματα,
η άγνοια αναμφίβολα δεν μπορεί να τα λύσει